Volksgezondheid presenteert plan ter controle baarmoederhalskanker
27 Oct 2022, 22:43
foto


“In Suriname is baarmoederhalskanker de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Suriname worden jaarlijks 23.7 gevallen op de honderdduizend vrouwen genoteerd. Uiteraard willen wij dat verlagen naar ongeveer 9 vrouwen.” Woorden van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vandaag bij de presentatie van het Nationaal Strategisch Plan 2021-2030 ter preventie en controle van baarmoederhalskanker.

Ramadhin geeft aan dat baarmoederhalskanker een groot gezondheidsprobleem is voor vrouwen in de hele wereld. “In 2020 alleen zijn driehonderdduizend vrouwen overleden als gevolg van deze aandoening. Negentig procent van deze vrouwen leeft in lage- en middeninkomenslanden.”

Suriname noteert op jaarbasis 60 tot 70 nieuwe gevallen. “Meer dan driekwart van deze vrouwen meldt zich aan wanneer de ziekte reeds in een vergevorderd stadium is. Ongeveer 50 procent van deze vrouwen komt te overlijden”, zei Ramadhin. Het gaat volgens de minister om een probleem dat naast de gezondheidstoestand van de patiënt, ook die van het gezin of de familie aantast.

Het strategisch plan omvat de doelen, plannen en werkwijze van de overheid om samen met alle betrokken actoren het aantal gevallen van deze ziekte terug te dringen. Ramadhin zegt dat het streven is om het aantal gevallen in 2030 met 60 procent gereduceerd te hebben, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May