HVB: Lichtjes moeten door noeste arbeid groter licht worden
24 Oct 2022, 02:47
foto


Divali dat simpel gezegd “een rij lichtjes” betekent, heeft natuurlijk een veel diepere waarde. Het is de overwinning van: het goede over het kwade, het licht over de duisternis en de gelukzaligheid over de onwetendheid.
Ondanks de 3 legenden en verhalen van dit Hindoeïstisch feest dat zijn oorsprong in India heeft, is het de moeite waard om ook aan te geven dat in het overwegend Islamitisch Indonesië op het eiland Bali, het 4e verhaal ons verwijst naar de dag dat Bali de onderwereld mocht regeren waarmee de gehoorzaamheid werd betoond aan de opdracht van de God Vishnu. Aan de hand van ornamenten, beelden, tempels, poorten en de bewoners van Bali is duidelijk te merken dat het Hindoeïsme daar de boventoon voert.

Zo ook behoort de Hindoe Godsdienst tot de 3 grote van ons land. Overal zullen de diya’s, de olielampjes, dit mooie feest bevestigen. Weer zullen we als land de wereld tonen hoe tolerant wij als volk tegenover elkaar zijn als het gaat om onze Godsdienstbeleving en culturele uitingen die wij als volk gezamenlijk vieren. Ondanks onze herkomst uit verschillende gebiedsdelen van onze aardbol, en de ontmoeting van de oorspronkelijke bewoners van ons land, hebben wij steeds respect getoond naar elkaar toe.

Het zijn voornamelijk de voormalige koloniale heersers geweest die vanwege hun verdeel- en heerspolitiek onze samenleving gescheiden wilden houden. Maar thans moeten wij oppassen dat individuen op een subtiele manier racisme en discriminatoir gedrag willen laten ontbranden. Divali leert ons dat onwetendheid ook een obstakel vormt om gelukzalig te zijn. Daarom moeten we ook de armoede die nu welig tiert en die vooral de sociaal zwakkeren tergt, gauw de kop indrukken. Divali heeft ook als betekenis om meer licht en verlichting in ons leven te brengen.

De HVB roept daarom de regering op: om adequaat in te grijpen op ongebreidelde prijsverhogingen, om zorg te dragen voor meer koopkrachtversterking, de gezondheidszorg weer op peil te brengen, en veiligheid te garanderen, de deplorabele financieel-economische situatie waarin ons land verkeert sneller uit het dal te halen, een menswaardigere sociaal-economische paragraaf ter uitvoering te brengen, meer werkgelegenheid te bewerkstelligen, de productie m.n. die voor de export beter te faciliteren en zo zijn er nog meer zaken die voortvarender ter hand genomen moeten worden.

De werkers binnen de HVB zullen steeds met de slogan Onderwijs en Ondernemen is Ontwikkeling, deze niet alleen propageren, maar middels trainingen deze gestalte blijven geven. De HVB roept op tot noeste arbeid om zo ons geliefd Suriname uit de duisternis te halen met ons licht.
Laten wij met z’n allen de “rij van lichtjes” zojuist opgesomd en bijna hun gloed verliezen, spoedig tot een groter licht maken, niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor onze nakomelingen.

De HVB wenst eenieder in het bijzonder onze Hindoe broeders en zusters, een subh Divali toe!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May