Suriname wil schuldsaneringsovereenkomst met China
22 Oct 2022, 06:43
foto
President Chan Santokhi schudt de hand van ambassadeur Han Jing van China in het Vriendschapspark. (Foto: Ranu Abhelakh)


President Chan Santokhi hoopt binnenkort om de tafel te zitten met president Xi Jinping van de Volksrepubliek China. Suriname voert al geruime tijd gesprekken met China om de bilaterale schuldsanering af te handelen en streeft ernaar om zo spoedig mogelijk tot een schuldsaneringsovereenkomst te komen. Santokhi bracht donderdag in herinnering dat China ondersteuning verleende in het IMF-traject en herhaalde zijn dank hiervoor. “Nu kijken we uit naar de schuldafwikkeling.”

Volgens het staatshoofd is tussen de onderhandelingspartijen “de geest goed, de weg duidelijk, de energie zeer positief en de bereidheid is er”. Suriname is zich ervan bewust dat een schuldenregeling moet komen en Santokhi heeft alle geloof dat op basis van wederzijds respect en volgens de internationale principes, partijen er elkaar zullen vinden. De president kijkt uit naar een ontmoeting met Xi, “om alle kwesties en uitdagingen te bespreken, teneinde een goede toekomst voor onze landen te creëren”.

De bespreking zal waarschijnlijk in de marge van de G20-conferentie zijn die in november te Bali, Indonesië wordt gehouden. Op uitnodiging van de Indonesische regering neemt Santokhi als Caricom-voorzitter, hieraan deel. China is een van de G-20 leden, die verder bestaat uit werelds economische grootmachten en financiële leiders.

Onderhandelingen met technische details
Ambassadeur Han Jing van China bevestigt tegenover Starnieuws dat partijen al meerdere gespreksrondes over de schuldenregeling achter de rug hebben. “Het is een lopend proces en de bereidwilligheid en consensus, basisattitude en principes, zijn aanwezig. Dit zijn onderhandelingen die gemoeid gaan met technische details.”

Santokhi greep donderdag de lokale herdenkingsceremonie rond 169 jaar Chinese Vestiging in Suriname aan voor wat buitenlandse diplomatie. Hij stelde verder dat Suriname en China een hechte samenwerking hebben en nauwe diplomatieke en vriendschappelijke banden onderhouden. “We zijn strategische samenwerkende partners. Suriname ondersteunt het één-China-beleid.”

Geen dwang tot terugbetalen
De uitstaande schuld van Suriname aan China is ongeveer US$ 537 miljoen (april 2021). Er is tussen 2008 en 2016 geleend voor onder meer woningbouw, infrastructuur en breedbandnetwerk. “De afgelopen twee tot drie jaar heeft China, de Surinaamse regering niet gedwongen tot terugbetaling. We wachten de nieuwe regeling af”, onderstreept Han.

Suriname ging die leningen aan bij de Export-Import Bank of China, de Industrial and Commercial Bank of China en de China Dalian International Cooperation (group). De schuld van Suriname aan China bestaat voornamelijk uit preferentiële leningen, die een lange aflossingstermijn en lage rente kennen.

Aankoop Rosebel
Han reageerde ook summier op de mogelijke aankoop van Rosebel Gold Mines door het Chinese bedrijf Zijin Mining Group Co. “Business is business”, zegt Han en voegt eraan toe dat de kooponderhandeling één is tussen twee particulieren. De ambassade staat hier buiten, “we zullen nooit betrokken raken in dergelijke zakelijke onderhandelingen”.

De diplomaat heeft ook notie genomen van verschillende kritieken rond de mogelijke nieuwe eigenaar en stelt retorisch “waarom zijn er geen zorgen over het Canadese bedrijf. Als de transactie is geschied waarom zou een Chinees bedrijf niet in staat zijn het bedrijf te managen als de vorige eigenaar.” De ambassadeur twijfelt er niet aan dat de Chinese onderneming met geavanceerde technologie en management zal inkomen, lokale werkgelegenheid en voordelen zal bieden voor de Staat. “Het bedrijf zal ook alle milieuwet- en -regelgeving stipt naleven.”

Han erkent dat er kwesties zijn die goed of verkeerd lopen. Echter vindt hij dat Chinezen al decennialang bijdragen tot de ontwikkeling van Suriname en al 169 jaar in harmonie leven met andere Surinamers. “Waarom zou er dan nu ongerustheid zijn?”

De ambassadeur greep de herdenkingsactiviteit ook aan om te wijzen op de bijdrage van de Chinese nazaten en zusterrelaties tussen Surinaamse en Chinese steden. Surinaamse Chinezen droegen hieraan mee en tekende de stad Dongguan in de provincie Guangdong met het district Marowijne een memorandum over het aangaan van een vriendschappelijke samenwerkingsrelatie. Hiervoor had de stad Wenzhou in de provincie Zhejiang reeds een samenwerkingsrelatie met Paramaribo Zuidwest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May