Energie-commissie wordt vandaag geïnstalleerd
21 Oct 2022, 07:44
foto


Later op de dag wordt eindelijk de werkgroep geïnstalleerd die de juiste of redelijke stroomtarieven moet gaan bepalen. De verhoging van 10 procent op de huidige -al hoge- stroomtarieven blijft aangehouden zolang de commissie aan het werk is, deelt vakbondsleider Dayanand Dwarka mee. Hij merkt op dat binnen een maand al de nieuwe tarieven bepaald kunnen zijn.

Op 3 oktober had de regering besloten om een werkgroep -bestaande uit 2 vertegenwoordigers van de vakbeweging, 2 van het bedrijfsleven en 2 van de overheid- in te stellen. Die zou in een maand tijd de energietarieven analyseren en een voorstel doen voor een eventuele aanpassing van de prijs. De installatie vindt nu pas na twee weken plaats. De vakbeweging heeft drie personen voorgedragen, te weten: Dwarka, Robbert Ameerali en Edmund Neus.

In het rapport van Ernst & Young die de EBS heeft doorgelicht, is aangeven dat het energiebedrijf onder andere te duur opereert. EBS koopt bijvoorbeeld  te duur energie op van de Afobaka stuwdam en van Staatsolie Power Compagny Suriname. Ook als het bedrijf rechtstreeks zaken zou doen met bepaalde leveranciers zouden er nog meer miljoenen bespaart kunnen worden. Daarnaast zijn er ook grote onregelmatigheden geconstateerd in het financiële huishouden. Aanpakken van de misstanden zou helpen de prijs van energietarieven omlaag te brengen.

De vakbeweging stond erop dat de misstanden worden aangepakt, voordat er nieuwe verhogingen zouden komen.  Uitgaande van het rapport stelde de vakbeweging dat er helemaal geen verhogingen nodig zouden zijn. Dwarka: “Wij willen dat de tarieven die de samenleving voor stroom betaalt, correct zijn. We weten dat er veel lucht in de prijs zit. Dat moet eruit. We moeten al die irrationaliteit eruit halen en komen op een rechtvaardig tarief. Als de cijfers vlot beschikbaar worden gesteld, kan binnen een maand het tarief vastgesteld zijn. Feit is dat zolang de werkgroep bezig is, de verhoging on hold zal zijn.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May