Indonesië verbiedt na kindersterfte alle vloeibare medicijnen
20 Oct 2022, 08:45
foto
Indonesische ouders brengen hun kinderen naar een ziekenhuis. Medische autoriteiten in Indonesië onderzoeken een piek in acuut nierletsel die sinds begin dit jaar bijna 100 kinderen heeft gedood. (Foto: AP)


De Indonesische regering heeft een verbod aangekondigd op alle recepten voor siroop en vloeibare medicijnen en de verkoop zonder recept, na de dood van bijna 100 kinderen door acuut nierletsel dit jaar. Het op woensdag aangekondigde verbod komt op het moment dat de gezondheidsautoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land een onverklaarbare stijging sinds januari onderzoeken van het aantal kinderen dat sterft door acuut nierletsel (AKI).

"Tot vandaag hebben we 206 gemelde gevallen ontvangen uit 20 provincies met 99 doden", vertelde de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Muhammad Syahril Mansyur, op een persconferentie. "Uit voorzorg heeft het ministerie alle gezondheidswerkers in gezondheidsinstellingen gevraagd om tijdelijk geen vloeibare medicijnen of siroop voor te schrijven … we hebben ook drogisterijen gevraagd om de verkoop van vloeibare medicijnen of siroop zonder recept tijdelijk stop te zetten, totdat het onderzoek is afgerond," zei hij.

De stijging van het aantal dodelijke slachtoffers van AKI bij kinderen in Indonesië komt terwijl de regering van Gambia onderzoek doet naar de dood van 70 kinderen door AKI die verband houden met paracetamolsiropen die worden gebruikt om koorts te behandelen. De medicijnen bevatten buitensporige hoeveelheden diethyleenglycol en ethyleenglycol, in een schandaal dat verband houdt met vier in India gemaakte hoestsiropen. Het gaat hierbij om Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup en Magrip N Cold Syrup.

Ambtenaren van het Indonesische voedsel- en drugsagentschap zeiden dat de in Gambia geïdentificeerde producten niet lokaal verkrijgbaar waren en dat de ingrediënten waaruit ze bestonden nu waren verbannen uit alle medicinale siropen voor kinderen die in het land worden verkocht.

De stijging van het aantal gevallen van AKI in Indonesië begon in januari van dit jaar en is sinds eind augustus verder versneld, zei Mansyur, eraan toevoegend dat vorige week een onderzoek werd gelanceerd. "Sinds eind augustus 2022 krijgen het ministerie en de kinderartsenvereniging steeds meer meldingen van acuut nierletsel. De sprong is scherp", zei hij. Hij merkte op dat 65 procent van de gevallen in Jakarta was behandeld.

In de meeste gevallen ging het om kinderen onder de 18 jaar, voornamelijk peuters onder de vijf jaar, aldus het ministerie.

Vóór de recente stijging zag het ministerie doorgaans een of twee gevallen van AKI per maand. Het ministerie heeft gespecialiseerde medicijnen voor AKI gekocht om de piek aan te pakken, zei Mansyur, terwijl het onderzoek naar de oorzaak doorgaat.

Indonesië heeft ook een team van deskundigen gevormd om de AKI-piek bij kinderen te onderzoeken, bestaande uit lokale gezondheids- en kinderartsen en vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een brief van het ministerie van Volksgezondheid van 18 oktober, ingezien door Reuters, verzocht ziekenhuizen om alle medicijnen te verzamelen die families hadden gegeven aan kinderen die waren opgenomen met AKI, zodat toxicologische tests konden worden uitgevoerd. Chemici moeten de verkoop van medicijnen op basis van siroop tot nader order stopzetten, aldus de brief.

Voorzitter van de Indonesische Vereniging van Kinderartsen (IDAI) Piprim Basarah Yanuarso vertelde woensdag aan de Indonesische nieuwsorganisatie Tempo dat er sinds januari 192 gevallen van chronische nierziekte waren geweest, waarbij de getroffen kinderen in de leeftijd van één tot vijf jaar oud waren.

De IDAI en het ministerie van Volksgezondheid werken aan het identificeren van de oorzaak van de piek in gevallen, zei Piprim. Hij merkte op dat de consumptie van medicijnen die ethyleenglycol bevatten, wordt onderzocht.

"We zijn dit aan het onderzoeken", zei hij volgens Tempo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May