Onderzoek en milieu centraal bij MOU AdeKUS en WWF
18 Oct 2022, 22:03
foto
De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en WWF-Guianas hebben een MOU getekend. Op de voorgrond David Singh, directeur van WWF-Guianas (l) en Shantie Venetiaan, voorzitter van het AdeKUS-bestuur.


Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), en David Singh, directeur van WWF-Guianas, hebben vorige week namens beide instellingen een Memorandom of Understanding (MOU) getekend. Het gedeelde belang om op nationaal niveau natuur- en milieudeskundigheid te ondersteunen en meer academisch onderzoek op het gebied van gemeenschappelijk belang te bevorderen, staat centraal, schrijven WWF/AdeKUS in een persbericht.

Gwendolyn Landburg, hoofd van de Nationale Zoölogische Collectie van Suriname/Centrum voor Milieu Onderzoek (NZCS/CMO) hield voor de ondertekening van de MOU, een presentatie over het lopende Jaguar Project, dat de samenwerking tussen AdeKUS, WWF-Guianas en andere partners illustreert en zal bijdragen aan de uitvoer van een nationale Jaguar-strategie.

Het monitoringsproject is maart 2021 gestart en brengt de jaguarpopulatie in diverse bos-, savanne- en kustgebieden in beeld door middel van cameravallen. Bewoners van deze gebieden worden betrokken en opgeleid om het meetwerk te verrichten, zodat er een duurzaam door de gemeenschap uitgevoerd monitoringsprogramma tot stand komt met lokaal draagvlak. Lokale gemeenschappen zijn blij met het project en hebben toestemming gegeven voordat aanvang werd gemaakt met het monitoren.

De verkregen kennis geeft volgens WWF, handvaten om te pleiten voor meer bescherming. Dankzij het project krijgt men een beeld van de Surinaamse jaguarpopulatie en kan de omvang hiervan worden behouden of zelfs worden vergroot. Lokale gemeenschappen worden nauw betrokken door het stimuleren van duurzame landbouw en herstel van gemeenschapsbossen, waardoor zij beter kunnen samenleven met jaguars. 

Suriname heeft de Jaguar Roadmap 2030 ondertekend en daarmee toegezegd de jaguar beter te beschermen tegen gevaren als stroperij, (goud)mijnbouw en houtkap. De voorgestelde maatregelen, zoals meer beschermde gebieden, zijn echter nog niet uitgevoerd. Door gezamenlijk op te trekken is de stem richting andere instanties en overheden luider. Deze MOU tussen AdeKUS en WWF geeft hoop dat sneller en efficiënter resultaat kan worden bereikt in zowel lopende als toekomstige projecten, geven WWF/AdeKUS aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May