Ontevredenheid in DNA over uitstel antwoorden regering
14 Oct 2022, 14:54
foto
Minister Krishna Mathoera vraagt uitstel voor beantwoorden dringende vragen.


Assembleeleden waren ontstemd, nadat de regering donderdag weer uitstel vroeg voor beantwoording van urgente vragen die dinsdag waren gesteld. Minister Krishna Mathoera van Defensie, die als coördinator van de regering fungeerde, zei dat de regering volgende week antwoord kan geven op de vragen. Diverse parlementariërs hebben hun ontevredenheid uitgesproken, maar de zaak raakte verhit toen Mahinder Jogi (VHP) aanhaalde dat de enkele ministers niet aanwezig konden zijn, omdat zij bezig zijn de problemen gecreëerd door de vorige regering op te ruimen.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zei dat er een duidelijke afspraak was en dat er dringende vragen zijn gesteld over de visvergunningen, de Afghanen en dat Suriname internationaal te schande wordt gelegd. “Het is niet de eerste keer dat de regering het parlement zo bejegend. Deze behandeling kunnen we niet blijven accepteren”, stelde Parmessar.

Patricia Etnel (NPS) haalde aan dat de grondwet aangeeft dat wanneer het parlement de regering vraagt om verantwoording ze er moet zijn. “We kunnen niet accepteren dat de regering ons dit als antwoord geeft”. Etnel deelde mee dat er momenteel een bericht rondgaat waar Guyana vraagt aan Twitter, Facebook en andere kanalen dat zij de kaart die landen plaatsen niet moeten plaatsen anders moeten zij het weghalen. Etnel zei dat dit ook voor Suriname geldt. “We willen geen ruzie creëren. We zijn heel vredelievend, maar we moeten Guyana nu antwoord geven. We willen weten wat de maatregelen zijn die de regering zal treffen tegen Guyana met betrekking tot deze case, want de grenzen van Suriname zijn duidelijk. We kunnen dit niet accepteren. We hebben tijd genoeg. We gaan niet naar huis we willen weten wat er met Guyana gebeurt”, sprak Etnel.

Jogi zei hierna dat de regering gevraagd en ongevraagd onderwerpen heeft gepresenteerd in het parlement. Hij denkt neit dat de regering een loopje neemt met het parlement. “De regering heeft een beroep gedaan om volgende week antwoord te geven. We willen niet dat ze komen en een oppervlakkig antwoord geven. Er is ook een comité-generaal aangevraagd waarin zaken minutieus uit de doeken gedaan zullen worden. Ik vraag om mee te gaan met het verzoek”, zei Jogi. Ook Obed Kanape, fractieleider van de ABOP, ondersteunde het verzoek van de regering.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zei dat hij niet content is met de reactie van de regering om pas volgende week antwoord te geven. “De minister heeft niet aangegeven waarom de regering niet hier kan zijn. Eerder op de dag was de vicepresident hier. Geduld kunnen we wel opbrengen om te wachten. We willen vandaag nog antwoord op de vragen”, benadrukte Asabina. Hierop zei Mathoera dat de regering serieus omgaat met het parlementen dat de regering zich heeft voorgenomen het college met alle waardigheid en respect te bejegenen. “De vragen behelzen een aantal onderwerpen. Vandaag zijn niet alle ministers hier. We konden ook niet overzien hoe laat de vergadering zou eindigen, daarom hebben we niet alle ministers laten komen. We vragen ruimte zo vroeg mogelijk de vragen te beantwoorden. Het liefst willen we als eerste op de agenda”, verzocht Mathoera.

Daarop deelde DNA-voorzitter Marinus Bee mee dat dat er maandag weer vergaderd zal worden. Parmessar zei dat gelet op de urgentie en zwaarwichtigheid van bepaalde onderwerpen het heel erg is dat het parlement dit moest initiëren. De regering zou volgens hem zelf het initiatief moeten nemen om het parlement te informeren over deze zaken. Bee vroeg het parlement om mee te gaan met het krijgen van de antwoorden op maandag.

Jogi kreeg wederom het woord en haalde aan dat de minister genoeg argumenten heeft aangedragen waarom de regering maandag wil antwoorden. Hij zei ook dat e regering altijd bereid is geweest om antwoord te geven en vroeg wat het probleem is ze nu ruimte vraagt. Vanaf dat moment begon het druk te worden in de zaal. Jogi sprak met stemverheffing om zijn punt duidelijk te maken. Terwijl hij sprak was het een geschreeuw van diverse leden die oneens waren met en afkeurden wat hij zei.

 “Wanneer de minister van Onderwijs ziek is en vragen niet kan beantwoorden. Wanneer de minister van Buitenlandse Zaken uitlandig is. Wanneer de minister van Volksgezondheid in een dringende meeting is met betrekking tot de situatie van de ziekenhuizen die deze mens aan de overkant aan diggelen hebben geslagen. De ministers zijn bezig de problemen die door hen gecreëerd zijn op te lossen. Wat is het probleem als de regering vraagt om maandag vragen te beantwoorden”, stelde Jogi ferm. Hierna bleven de leden schreeuwen in de zaal en kon Bee geen rust brengen. Hij heeft dwars door alle geschreeuw de vergadering verdaagd naar maandag.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May