Column: Wie laat wie in de steek?
11 Oct 2022, 00:59
foto
Ex-president tevens NPS ere-voorzitter Ronald Venetiaan vrijdag op een lezing in Grun Dyari.


El Vene heeft ervoor gezorgd dat na lange tijd de NPS 'talk of the country' is geworden. Zelfs mensen die zich niet bezighouden met de politiek, voelen zich aangesproken door de noodkreet van ex-president tevens erevoorzitter van de NPS om Chan niet in de steek te laten. Dat doe je zeker niet bij de eerste termijn zal El Vene, die drie perioden de scepter heeft gezwaaid, hebben gedacht.

De ex-president heeft uitgelegd dat hij alles wat er moet gebeuren goed heeft doorgenomen met Chan, nog voordat hij de sjerp van het land overgedragen kreeg van Bouta. Chan heeft blijkbaar toch niet zo goed geluisterd naar de wiskundige formules. El Vene heeft ook aangegeven dat er grote fouten zijn gemaakt en sommige niet hersteld kunnen worden. Ook heeft de ex-president ervoor gezorgd dat het IMF niet de leiding heeft van het zure SAP en niet het tempo bepaalt van de zware ingrepen die uitgevoerd worden op de doodzieke patiënt. De operatie kan dan geslaagd zijn, maar wat heb je eraan als de patiënt overlijdt?

Intussen heeft El Vene zich de woede van diverse personen op de hals gehaald, met Patty in de voorlinie. Voor haar is het helemaal duidelijk waarom de NPS zo heeft verloren na drie termijnen El Vene. De emmer die bestemd was voor de PL, was zoveel keer overgelopen tot de hele vloer onder water raakte. Hij wil nu dat de groene partij niet leert en grasgroen moet blijven, alleen omdat die kleur zo mooi is. Die vlieger gaat niet op in oktober 2022. 

NPS-voorzitter Greg kijkt al een hele tijd niet meer vrolijk. Hij is duidelijk tussen twee vuren beland. Aan de ene kant is hij een trouwe partner en vriend van Chan, maar de kritieken in eigen gelederen zijn niet mals. Daartussen moet hij laveren. Ondervoorzitter Jerrel heeft net als Patty duidelijk gemaakt dat de mening van één man die de partij heeft geleid en erevoorzitter is, niet doorslaggevend is. In een democratische partij bepaalt het congres, zonder voor verrader te worden uitgemaakt.

Als doorgewinterde politicus heeft El Vene het congres van de NPS - dat eind deze maand bijeenkomt - zeker willen beïnvloeden. Maar ook nu blijkt dat er een liefdesverklaring tussen twee personen is. De partij moet deel van de coalitie blijven, maar klaagt vanaf het begin dat ze geen invloed heeft in wat de regeringstop beslist. De NPS wordt beschouwd als een noodzakelijk aanhangsel en dat is de partij zat. In feite is geen enkele oproep om de president niet in de steek te laten, nodig. Chan moet ervoor zorgen dat - ondanks de stevige brasa van de IMF-baas - hij het volk niet in de steek laat. Want dat had hij plechtig beloofd en verklaard al zwerend op de grondwet, de Bhagwat Gita en de Bijbel.

Nita Ramcharan
Advertenties