President HvJ: Slechts 1/4% Staatsbudget voor rechterlijke macht
08 Oct 2022, 00:56
foto
De president van het HvJ, Iwan Rasoelbaks, houdt zijn toespraak bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van de rechterlijke macht. Naast hem rechter Cynthia Valstein-Montnor. (Foto's: HvJ)


De president van het Hof van Justitie (HvJ), Iwan Rasoelbaks, heeft ook bij de opening van dit zittingsjaar een noodkreet geuit over de financiële situatie. Gebrek aan middelen hebben desastreuze gevolgen voor de rechterlijke macht, waarbij personen die hard nodig zijn, wegtrekken. "Ten opzichte van de totale begroting van ongeveer SRD 37 miljard, beslaat de begroting van de rechtspraak met ongeveer SRD 80 miljoen nog geen ¼ procent dus", stelde de hofpresident. De opening van het zittingsjaar werd ook bijgewoond door president Chan Santokhi.

Er is een begrotingsplafond aan het hof opgelegd, terwijl bij resolutie van 2022 no 38 is vastgesteld dat de invulling van de begroting van de rechterlijke macht ongeveer 2 procent mag beslaan van de totale begroting, voerde Rasoelbaks aan. "Ofschoon dit enorm stuit, heeft het hof rekening gehouden bij de invulling met de economische aspecten waarmee wij in dit land thans te kampen hebben. Wij zullen vragen om bij nota van wijziging toch wat ruimer te mogen inzetten op enkele cruciale onderdelen van het beleid van de rechtspraak".

In elke goede rechtstaat worden er begrotingsverhoudingen tussen de Staatsmachten afgesproken gegeven de bevoegdheden, verplichtingen en verantwoordelijkheden voor de instandhouding en ontwikkeling van de rechtsstaat.
"Ik realiseer me dat we in crisistijd verkeren wat betreft de economie, ook in Suriname, vandaar dat het hof ook meedoet met bezuinigingen en prioriteiten stellen gedurende het dienstjaar, waardoor wij – zij het voor nu, minimaal – onze verantwoordelijkheden en taken kunnen uitvoeren. Ten opzichte van het vorige begrotingsjaar is ongeveer SRD 9 miljoen ingeleverd!"

President Chan Santokhi en echtgenote.

"Ik blijf echter herhalen: rechtspraakverbetering impliceert ongetwijfeld rechtstaatontwikkeling met versteviging van de rechtsbescherming en rechtszekerheid voor de samenleving. Hieraan is behalve de goede wil van bestuurders, wetgevers, overheidsadministratie en rechtsprekers, ook een prijskaartje gekoppeld. Hoe meer we – om wat voor reden dan ook talmen met besluitvorming, efficiëntere werkprocessen en beschikbaarheid van menskracht en middelen, hoe langer het traject zal duren", stelde de hofpresident.

Het IMF-traject, de trage afronding van de begrotingsbehandeling 2022, bijgevolg gebrek aan middelen en dus ook de beschikbaarheid daarvan en ten slotte capaciteitversterkingsstagnaties binnen de overheidsadministratie, zijn van invloed geweest op realisatie van beleidsdoelen van de rechtspraak in 2022. "Ik kan u meegeven dat ook de medewerkers binnen de rechtspraak het te verduren hebben gehad met de inflatie en de uitvoering van het IMF-traject. Wij hebben geduld opgebracht en crisismanagement toegepast, zowel in ons privéleven alsook binnen de rechtspraak, doch kijken met lede ogen toe hoe goede krachten van de rechterlijke organisatie wegtrekken. Door het wegblijven van minimale rechtspositionele verbeteringen teneinde het hoofd boven water te kunnen houden, zijn enkele goede medewerkers van de rechterlijke organisatie hun heil elders gaan zoeken", zei Rasoelbaks.

De president van het HvJ deed andermaal een beroep op de regering om de in september 2021 gevraagde verhogingen van de toelagen voor de griffiers en het griffiepersoneel op weg naar de personele verzelfstandiging van de rechtspraak, "zo spoedig als mogelijk goed te keuren, zodat de medewerkers van de rechterlijke organisatie wat beter gemotiveerd de schouders onder het werk kunnen zetten en wij nieuwe gekwalificeerde krachten kunnen binnenhalen."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May