Orkaan Orlene raast naar Mexico
03 Oct 2022, 11:52
foto
Mensen ontspannen zich aan het strand in Mazatlan, Mexico, terwijl orkaan Orlene - een categorie 3-storm- op weg is naar een botsing met de noordwestelijke Pacifische kust van Mexico tussen de toeristische steden Mazatlan en San Blas. (Foto: Reuters)


Orkaan Orlene is vanmorgen aan land gegaan aan de Pacifische kust van Mexico in de buurt van het toeristische stadje Mazatlan. Orlene verloor wat kracht nadat hij brullend over de Islas Maria, een voormalige gevangeniskolonie die werd ontwikkeld als een trekpleister voor toeristen, was gegaan. Het hoofdeiland is dunbevolkt, voornamelijk door overheidspersoneel, en de meeste gebouwen daar zijn gemaakt van baksteen of beton.

De wind van de orkaan zakte vanmorgen vroeg naar 155 km per uur, volgens het Amerikaanse National Hurricane Center.

Autoriteiten langs de kust schorsten lessen, sloten zeehavens en richtten schuilplaatsen op, terwijl het regende in Mazatlan.

Maandagochtend lag Orlene ongeveer 75 kilometer ten zuidoosten van Mazatlan en ging met een snelheid van 15 km per uur naar het noorden. Er was een orkaanwaarschuwing van kracht van San Blas tot Mazatlan.

De regering van de deelstaat Jalisco, waar Puerto Vallarta ligt, heeft maandag de lessen geschorst in dorpen en steden langs de kust. In Sinaloa, waar Mazatlan ligt, zijn enkele noodopvangplaatsen geopend.

Het centrum zei dat de storm waarschijnlijk zal afnemen naarmate hij dichter bij het land komt. Maar er werd nog steeds geprojecteerd dat het als een orkaan zou toeslaan.

Het kan op sommige plaatsen kan de regenval tot 25 cm overstromingen veroorzaken, evenals overstromingen aan de kust en gevaarlijke branding.

De havens van Manzanillo en Puerto Vallarta waren gesloten voor schepen en de Mexicaanse marine kondigde aan dat havens, waaronder Mazatlan, San Blas en Nuevo Vallarta, gesloten waren voor kleine vaartuigen.

De Nationale Watercommissie van Mexico zei dat Orlene "modderstromen, stijgende rivier- en stroomstanden en overstromingen in laaggelegen gebieden" kan veroorzaken.

Het orkaancentrum zei dat de wind met orkaankracht zich ongeveer 30 kilometer van het centrum uitstrekte en tropische stormwinden tot 110 kilometer. De storm piekte vroeg op zondag met een kracht van categorie 4 met maximale aanhoudende wind van 215 km per uur.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May