Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland
01 Oct 2022, 10:39
foto
Een zicht op de gevel van de delegatie van de Europese Unie in Nicaragua. Nicaragua heeft woensdag ook de ambassadeur van de Europese Unie, Bettina Muscheidt, gevraagd het land te verlaten. (Foto: Al Jazeera)


Nicaragua heeft de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken wegens beschuldigingen van "interventionisme". Die stap kwam uren nadat het Latijns-Amerikaanse volk had gezegd dat het de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten de toegang zou weigeren vanwege zijn "inmengende" houding.

"Nicaragua, geconfronteerd met de herhaalde bemoeienis, interventionistische en neokolonialistische positie van het Koninkrijk der Nederlanden dat heeft beledigd … met bedreigingen en opschortingen van werken voor het algemeen welzijn, deelt aan de regering van dat land ons besluit mee om de diplomatieke betrekkingen onmiddellijk te beëindigen," meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond in een verklaring.

Eerder op de dag had de Nicaraguaanse president Daniel Ortega uitgehaald naar de Europese natie nadat hij had vernomen dat het een lang beloofde ziekenhuis niet zou financieren.

"Degenen die ons volk, ons vaderland, komen minachten, mogen niet meer in Nicaragua verschijnen. En we willen geen relaties met die interventionistische regering", zei Ortega, verwijzend naar de Nederlandse ambassadeur voor Midden-Amerika, Christine Pirenne, die in Costa Rica is gevestigd.

Volgens de president heeft Pirenne donderdag tijdens een bezoek aan de hoofdstad Managua de minister van Buitenlandse Zaken van Nicaragua, Denis Moncada, laten weten dat de Nederlanders niet langer een ziekenhuis zouden financieren dat ze jaren geleden beloofden te bouwen.

"De ambassadeur kwam met Nicaraguanen praten alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is", zei Ortega.

Nederland sloot in 2013 zijn kantoren in Managua en voert al zijn Midden-Amerikaanse diplomatieke werk uit vanuit Costa Rica.

Amerikaanse gezant uitgesloten
Voorafgaand aan de opmerkingen van Ortega, zei zijn vrouw, de Nicaraguaanse vicepresident Rosario Murillo, vrijdag dat de nieuwe Amerikaanse gezant Hugo Rodriguez "onder geen enkele omstandigheid zal worden toegelaten tot ons Nicaragua".

"Laat dat duidelijk zijn voor de imperialisten", voegde ze eraan toe, terwijl ze een verklaring voorlas van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de staatsmedia.

De Amerikaanse Senaat bevestigde donderdag de post van Rodriguez als ambassadeur, ondanks dat Nicaragua in juli had gezegd dat het hem zou afwijzen.

Nicaragua zei dat het besloot de goedkeuring van Rodriguez in te trekken vanwege "respectloze" opmerkingen die hij maakte tijdens een hoorzitting voor de Senaat. Rodriguez had Nicaragua beschreven als een "pariastaat in de regio" en noemde de regering van Ortega een "dictatuur".

"Ik zou het gebruik van alle economische en diplomatieke instrumenten steunen om een ​​koerswijziging in Nicaragua teweeg te brengen", zei hij tegen de Senaat. Een maatregel die hij voorstelde, was om Nicaragua uit de vrijhandelsovereenkomst tussen de Dominicaanse Republiek en Midden-Amerika te schoppen.

De regering heeft woensdag, volgens lokale media en diplomatieke bronnen, ambassadeur van de Europese Unie Bettina Muscheidt gevraagd het land zonder opgaaf van redenen te verlaten.

Ook op woensdag bestempelde Ortega de katholieke kerk als een "perfecte dictatuur", als gevolg van aanhoudende spanningen tussen zijn regering en de religieuze instelling tijdens de protesten van 2018 waar Ortega de kerk ervan heeft beschuldigd deze te steunen.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May