Marrondag wordt groots gevierd; Ghanezen ook present
01 Oct 2022, 08:41
foto
Diverse organisaties hebben gisteren een persconferentie gehouden over de activiteiten die ontplooid zullen worden rond 10 oktober. (Foto: René Gompers)


Marrondag oftewel 10 oktober 1760, zal groots gevierd worden in de Paramaribo.  De meeste activiteiten zullen op het Onafhankelijkheidsplein worden gehouden. “If yu tan na oso y’o lasi want ow span, Plein o span,” roept Leo Brunswijk van de organisatie op. Er komen dit jaar 150 gasten uit Ghana om mee te maken hoe herdacht en gevierd wordt dat 262 jaar geleden de eerste vredestraktaat tussen de Marrons en het koloniale bestuur werd getekend.

De organisatie, het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), stichtingen 10 Oktober 1780, A Marron Kompas en andere organisaties, hebben op een persconferentie uitgelegd over de verschillende activiteiten. De kosten zijn geraamd op SRD 1,3 miljoen maar het kan uitlopen naarmate er activiteiten bijkomen. President Chan Santokhi wordt “vriendelijk verzocht” om wat geld vrij te maken voor de herdenking.

Op 2 oktober is er een lezing in de Stadszending over de geschiedenis van de vredestraktaten. Op 9 oktober is er een gran krutu in Stibula over de wateroverlast in het binnenland, een herdenkingsdienst  in de Basiliek, een pooloneti op Elizabethschool 1, een gebedsevent op het Plein dat duurt tot de ochtend van 10 oktober. Op de nationale dag zelf zijn er plengoffers op Combé en op het plein van 10 oktober 1760 waar vertegenwoordigers van de regering de nazaten zullen toespreken. Er zal een multicultureel poolowaka zijn vanuit Kwaku naar het Plein waar tot laat in de avond tal van activiteiten zal zijn.

De organisatie is bezig de visa van de 150 Ghanezen in orde te maken. Zij zullen op 8 oktober in het land zijn. Suriname is erg in trek in Ghana wordt er uitgelegd. Ze zijn geïnteresseerd in de cultuur.  Men wil dan graag dit deel van “Afrika buiten Afrika” meemaken. De Ghanezen zullen uiteraard ook hun cultuur uitdragen.  Een deel is aanwezig op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt er toegelicht. Er zullen ook zakenlui aanwezig zijn. Brunswijk benadrukt dat iedereen welkom is om mee te doen. Hij verwacht een enorme drukte op het Plein.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May