Exxon bereidt derde olieproject van Guyana voor
23 Sep, 14:41
foto
De Normand Installer is in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana, bezig zuigpalen en meerlijnen te installeren voor de Liza Phase 2-ontwikkeling.


In het Payara-veld in de Guyanese diepzee vinden de ontwikkelingsactiviteiten in een hoge versnelling plaats. ExxonMobil is bezig met zijn derde project binnen het Stabroek-blok, waar sinds 2015 bijna 11 miljard vaten olie-equivalent zijn gevonden. Het Payara-veld ligt iets meer dan 190 km van de Guyanese kust.

De lopende ontwikkelingsoperaties zullen volgens OilNOW een gebied van 472,95 vierkante kilometer beslaan. De eerste Payara-ontwikkelingsput werd in juni 2021 geboord en de offshore SURF-installatie ging in het derde kwartaal van het jaar van start.

SBM Offshore kondigde in juni 2021 ook aan dat het de projectfinanciering voor de Prosperity FPSO van in totaal US$ 1,05 miljard had afgerond.

Het schip zal een ontwerp gebruiken dat grotendeels de Liza Unity FPSO repliceert, die is gebaseerd op het toonaangevende Fast4Ward-programma van SBM Offshore dat de nieuw gebouwde, multifunctionele romp van het bedrijf combineert met verschillende gestandaardiseerde topsides-modules. Deze FPSO zal worden ontworpen om 220.000 vaten olie per dag (bpd) te produceren. Dit zal bijdragen aan de 220.000 bpd van Liza Phase 2 en de nu geoptimaliseerde 140.000 bpd van Liza Phase 1, waardoor de totale dagelijkse output boven de 580.000 bpd komt naarmate er meer optimalisatiewerk op gang komt.

Payara, dat tegen 2023 in gebruik zal worden genomen, zal in 2025 worden gevolgd door Yellowtail. Tegen 2027 zullen Stabroek Block-projecten, waaronder een vijfde genaamd Uaru, en nog minstens één, de totale productie boven de 1,2 miljoen vaten per dag brengen.

Exxon is van plan om in zes jaar tijd meer dan 60 exploratieputten voor de kust van Guyana te boren, omdat het miljarden vaten met nog te ontdekken olie- en gasbronnen wil ontsluiten.
Advertenties