Politiek analist Ramsamooj terug naar T&T
15 Sep 2022, 15:08
foto
Derek Ramsamooj


Politiek analist Derek Ramsamooj is woensdagochtend aangekomen in Trinidad & Tobago. Nog geen week geleden had de rechtbank in Suriname bevolen dat de paspoorten van Ramsamooj aan hem moesten worden teruggegeven. Ramsamooj (60) die zowel het Britse als het Trinidadaanse paspoort heeft, werd in oktober 2020 gearresteerd in Paramaribo en mocht hij het land niet verlaten. De man heeft een reeks medische problemen, waaronder diabetes, hypertensie en ernstige kransslagaders ziekte.

"Het verbaast me nog steeds dat het me 700 dagen heeft gekost om toegang te krijgen tot medische zorg," vertelde Ramsamooj de Caribbean Media Corporation (CMC) bij zijn aankomst op de internationale luchthaven van Piarco, eraan toevoegend "terwijl de focus ligt op gezondheid, van gelijke belangrijk is om ervoor te zorgen dat het juridische proces om mijn naam te zuiveren zo snel mogelijk wordt afgerond".

Bij het bevel tot vrijgave van de paspoorten afgelopen vrijdag merkte de rechter op dat Ramsamooj te allen tijde blijk heeft gegeven van zijn bereidheid om een ​​eerlijk proces te steunen, en consequent zijn wens heeft uitgesproken om zijn naam via de legale wegen te zuiveren.

De politiek analist die in verschillende Caribische landen heeft gewerkt, waaronder Jamaica, Guyana, Grenada, Suriname, St. Lucia en St. Kitts-Nevis, kreeg op 6 oktober 2020 van de Surinaamse politie te horen dat ze alleen een verklaring wilden ter ondersteuning van een onderzoek bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Ramsamooj had voor de SPSB klantenonderzoeken uitgevoerd, evenals enquêtes onder bankmedewerkers, naast het uitvoeren van twee landenrisicobeoordelingen van Suriname in zijn hoedanigheid van analist en onderzoeker. De activiteiten werden betaald door de financiële instelling.

Vorige maand hadden advocaten die Ramsamooj vertegenwoordigden rechtstreeks contact opgenomen met Suriname en de 15-koppige CARICOM-groepering, met het dringende verzoek om ervoor te zorgen dat de man uiterlijk tot 31 augustus medische behandeling in het buitenland mag zoeken. Ze beweren dat de detenties zonder aanklacht een kwestie van mensenrechten zijn en dat ze de bedoeling hebben om een ​​rechtszaak aan te spannen voor het Caribische Hof van Justitie.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May