Protest inheemsen mislukt door ingrijpen ME
13 Sep 2022, 08:35
foto
Een groep inheemsen staan met borden klaar om te protesteren wanneer premier Mark Rutte langs zou rijden. Dit is in de kiem gesmoord door de ME. (Foto: René Gompers)


Bij de komst van premier Mark Rutte op ‘Zanderij’, was er een schermutseling geweest tussen een groep inheemsen en de Mobiele Eenheid (ME). De inheemsen hadden een actie langs de weg voorbereid. Ze wilden de aandacht van Rutte voor de situatie waar zij door toedoen van de oud kolonisator in terecht zijn gekomen. Het is anders afgelopen, een opstoot is ontstaan en de ME heeft tenminste één actievoerder weggevoerd.

D-TV was op de locatie toen de ME en de Inheemsen elkaar te lijf gingen. De mensen stonden langs de weg waarlangs de colonne van de minister-president zou rijden. De actievoerders was gesommeerd om de plek te verlaten. Dat weigerden ze want “dya na Ingi doti” gaven ze aan. Dit resulteerde in een handgemeen. Een persoon is afgevoerd geworden. De gemoederen raakten nog meer verhit. Het werd een gehaal en getrek tussen de bewoners en de manschappen. Toen Rutte eindelijk langsreed, was er nog steeds een gehaal en getrek gaande. Er is een petfles geslingerd naar een volgwagen.

Gehaal en getrek tussen de inheemsen en de ME. (Beeld: D-TV)

De inheemsen waren zeer verhit. Edith Orban en Guilliano Zaalman geven aan dat ze de aandacht van Rutte wilden hebben. Ze hadden zich met borden verzameld met opschriften als Nederland de grootste occupant, A ingi ab' recht tap zelfbeschikking en Is er recht en waarheid gezien de onafhankelijkheid? De inheemsen willen dat Nederland hen compenseert voor het leed hen aangedaan.

“We zouden hem kenbaar maken over het onrecht dat de inheemsen is aangedaan door zijn voorouders,” deelt Zaalman mee. “Als er recht en waarheid bestaat dan moet dit onrecht hersteld worden. We zouden langs de weg staan met de borden en roepen Nederland is de grootste occupant! Want dat is het. Er is geen enkel document dat zegt dat dit land verkocht of verpand is aan Nederland. Dit land behoort de inheemsen toe. En men probeert het onrecht te legaliseren. Er is landroof gepleegd. Daarvoor moeten de inheemsen gecompenseerd worden.” Zaalman deelt mee dat de inheemsen al enige tijd juridische stappen onderneemt om uiteindelijk Nederland aan te klagen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May