Cuba: Immoreel dat VS Havanna op zwarte lijst houdt
09 Sep 2022, 04:53
foto
De Cubaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Carlos Fernandez de Cossio, beschuldigd regering Biden van immoreel, onwettig en oneerlijk handelen. (Foto: AP)


De onderminister van Buitenlandse Zaken van Cuba beschuldigde de regering-Biden van immoreel, onwettig en oneerlijk handelen, door Cuba op de lijst van staatssponsors van terrorisme te houden. Hij beweerde dat het land al meer dan 60 jaar het slachtoffer is van door de staat gesteund terrorisme door de Verenigde Staten (VS).

Carlos Fernandez de Cossio zei in een interview met The Associated Press dat het handhaven van Cuba op de zwarte lijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken met Noord-Korea, Iran en Syrië, "een gemakkelijke manier is om Cuba te straffen met het algemene doel om Cuba te maken tot wat het niet is - om Cuba tot een mislukte staat te maken."

"De VS betaalt helaas geen prijs voor iets dat onwettig, onhoudbaar en immoreel is", zei hij. "En hoewel het, in gesprek met regeringsfunctionarissen, geen reden vindt waarom Cuba op de lijst zou moeten staan, beweert het dat het politiek moeilijk voor hen is."

De VS legde Cuba in 1960 een economisch embargo op na de revolutie onder leiding van Fidel Castro en de nationalisatie van eigendommen van Amerikaanse burgers en bedrijven.

Het verwijderen van Cuba van de zwarte lijst was een van de belangrijkste prestaties van toenmalig president Barack Obama op het gebied van buitenlands beleid toen hij betere betrekkingen met het Caribische eiland zocht, een poging die werd onderschreven door Biden als zijn vicepresident.

Dagen voordat Biden werd ingehuldigd als president, wees de regering van de toenmalige president Donald Trump Cuba opnieuw aan als een 'staatssponsor van terrorisme', waarbij nieuwe sancties werden opgelegd. Tijdens zijn campagne beloofde Biden de betrekkingen met het door communisten bestuurde eiland te vernieuwen, maar hij heeft geen aanstalten gemaakt om dat te doen.

Fernandez zei dat de "smoes" die toenmalig staatssecretaris Mike Pompeo gaf, zijn aanwezigheid in Cuba was met vertegenwoordigers van de laatste guerrillagroep van Colombia, het Nationale Bevrijdingsleger, bekend als het ELN. Hij zei dat Cuba hen niet had uitgenodigd, maar dat hij reageerde op een verzoek van de Colombiaanse regering om vredesbesprekingen met de groep in Havana te organiseren.

Hij noemde niet dat Pompeo ook het onderdak dat Cuba voortdurend bood aan Amerikaanse vluchtelingen en zijn steun aan de Venezolaanse leider Nicolás Maduro als redenen aanhaalde.

Fernandez zei dat Amerikaanse functionarissen die het schrappen van de lijst als een "politiek moeilijke" beslissing beschrijven, "een immoreel excuus is, omdat als gevolg van deze aanwijzing de Cubaanse economie extra pijn lijdt ten opzichte van die welke al door de blokkade is opgelegd."

Hij legde uit dat iedereen die economisch of financieel betrokken is bij een land op de lijst de mogelijkheid riskeert te worden gestraft door de Verenigde Staten, en dat vanwege Cuba's blacklisting meer dan 30 financiële en bancaire instellingen hun relaties met het land hebben verbroken.

"Er is een enorme economische druk", zei Fernandez, die uitlegde dat het land de afgelopen zes jaar geen financieringsbronnen of ontwikkelingskrediet heeft gehad, en dat de VS heeft geprobeerd Cuba brandstof te ontnemen, dus het moet 15-30% betalen premie vanwege het risico dat de weinige verkopers nemen.

Het land lijdt ook nog steeds onder de impact van Covid-19 en toerisme, vooral van Canada en de Europese Unie, een belangrijke bron van inkomsten, zei hij.

Desalniettemin zei de minister dat Cuba hoopt dat de economie dit jaar met 2,5% zal groeien. "Het land is dus niet ingestort", zei hij, hoewel er ernstige problemen zijn op het gebied van elektriciteit, energie en brandstof.

"We denken dat we eruit kunnen komen", zei Fernandez. "We hebben het in het verleden gedaan, maar het zal veel moeite kosten. Het zou veel gemakkelijker zijn als de hele blokkade niet zou bestaan, of als er in ieder geval een paar flexibiliteiten zouden worden ingevoerd, die de regering-Biden heeft beloofd maar niet heeft ingevoerd.”

Hij sprak de hoop uit dat de regering-Biden "het juiste zal doen" en de aanwijzing als terrorisme zal opheffen omdat "het totaal oneerlijk, totaal ongerechtvaardigd en totaal immoreel is".

"Er is geen manier om het moreel in stand houden of rechtvaardigen van het straffen van meerdere generaties Cubanen, of de hele bevolking van Cuba, gedurende meer dan zes decennia met als doel om van het land een mislukte staat te maken", zei Fernandez. Hij citeerde een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit april 1960 dat het doel beschrijft van het Amerikaanse beleid om de levensstandaard van Cuba te verlagen, honger en wanhoop te veroorzaken en de bevolking te dwingen in opstand te komen tegen de regering.

De Cubaanse minister zei dat de regering geen antwoord had op de vraag waarom Biden de opening van Obama naar Cuba niet volgde. "Het simpele antwoord dat ze geven is dat Biden niet de enige is", zei hij. "Dat is naar mijn mening een excuus voor een uitweg."

Fernandez leidde de Cubaanse delegatie in april naar besprekingen in Washington over migratie, die volgens hem gericht waren op het herleven van de overeenkomst van 1994 over de afgifte van 20.000 visa voor Cubanen per jaar door de VS. Hij zei dat er vooruitgang was en dat het doel misschien later dit jaar kan worden bereikt.

Fernandez zei dat de massale uittocht van Cubanen dit jaar het resultaat is van "een perfecte vergelijking" waarbij de VS niet voldoet aan de 20.000 visa per jaar sinds 2017 en mensen die willen migreren. Dat prikkelt de mensen om op illegale wijze te migreren, waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van smokkelaars omdat bijna 90% van de Cubanen die de VS bereiken, worden geaccepteerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May