NDP plaatst in brief aan Bee kanttekeningen bezoek Rutte
08 Sep 2022, 14:29
foto


De fractie van De Nationale Democratische Partij (NDP) plaatst in een schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee kanttekeningen bij het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte. De NDP-fractie vindt dat de premier op zijn minst zijn openbare excuses moet aanbieden namens de Nederlandse Staat en de herstelbetalingen aan de Surinaamse natie garandeert. De fractie is ook onaangenaam verrast dat Rutte een krans gaat leggen in Fort Zeelandia. De brief is ondertekend door NDP-fractieleider Rabin Parmessar.

Geachte voorzitter,
De NDP fractie wenst naar aanleiding van het bezoek van de heer Mark Rutte, Premier van het Koninkrijk der Nederlanden, aan De Nationale Assemblée uw aandacht te vestigen op het volgende. Suriname heeft als onderdeel en erfdeel gediend van de koloniale Staat Nederland, gedurende een periode van meer dan 300 jaren. De rechtstreekse gevolgen van de grootscheepse uitbuiting en wrede onderdrukking van de Surinaamse mens en maatschappij, waaraan de Nederlandse koloniale overheerser zich schuldig heeft gemaakt, heeft nog altijd haar weerslag op de ontwikkeling van onze natie. Heden is dit nog steeds duidelijk merkbaar vooral op sociaal-economisch gebied en overige aspecten van elke vorm van maatschappelijke ontwikkeling.

Uit de overlevering blijkt op welke barbaarse wijze de door de kolonisator gepleegde genocide en andere vormen van misdrijven tegen de menselijkheid op het Surinaams grondgebied hebben plaatsgevonden. De weerspannige habitus van deze premier om namens de Nederlandse staat excuses te bieden aan de Surinaamse natie is tekenend voor de geaardheid van de meedogenloze kolonisator. Te denken dat enkele burgemeesters wel tot geestelijk inkeer zijn gekomen om spijt te betuigen voor de genocide en overige gruwelijke wandaden tegen onze Surinaamse voorouders.
De NDP-fractie alsook de samenleving zijn van mening dat, de premier op zijn minst zijn openbare excuses aanbiedt namens de Nederlandse staat en de herstelbetalingen aan de Surinaamse natie garandeert. In dit proces is het van belang dat na algemeen overleg de herstelbetalingen tot stand komen.

Uit handelingen en uitspraken vanuit het recente verleden heeft politiek Den Haag getoond geen respect te hebben voor het Surinaams volk en haar soevereiniteit. Het schofferen van het instituut van de president en de vicepresident schijnt een patroon te zijn van politiek Den Haag. Ter herinnering heeft politiek Den Haag de vicepresident Brunswijk publiekelijk gedenigreerd, heeft de Nederlandse minister Blok Suriname een failed state genoemd en zijn afkeurenswaardige uitspraken gedaan jegens een democratisch gekozen staatshoofd in 2010. Premier Rutte heeft deze denigrerende uitspraken nimmer gecorrigeerd.

De confiscatie in 2018 van een door de Centrale Bank van Suriname gedane geldzending ten bedrage van 19,5 miljoen euros, is een ernstige aantasting geweest van de economische weerbaarheid van Suriname, kennelijk met de bedoeling om politieke instabiliteit te veroorzaken, met de verkiezingen van 2020 in het vooruitzicht.

Voorts is de NDP fractie zeer onaangenaam verrast bij het kennis nemen van het voornemen van een kranslegging van onder meer premier Rutte bij een onofficieel geregistreerd gedenkteken in het Fort Zeelandia. Wij vinden zulks hoogst ongebruikelijk van een premier die op werkbezoek is in een gastland. De NDP fractie heeft diepe eerbied voor gevallenen en onder welke omstandigheid dan ook, maar betreurt dat deze actie plaatsvindt op een tijdstip van mogelijke afsluiting van een zeker juridisch proces.

Aan de indruk kan niet worden ontkomen dat met deze kranslegging wederom verdeeldheid wordt gezaaid onder de Surinamers; een in het verleden beproefde strategie van verdeel en heers door de kolonisator. Hoe hypocriet is het om partij te kiezen in deze traumatische gebeurtenis, terwijl feiten en omstandigheden die de waarheid naar boven zouden kunnen brengen, voor 60 jaren zijn opgeborgen en daardoor niet toegankelijk zijn voor een bevrijdende waarheidsvinding.
Deze strategie van verdeel en heers is ten volle toegepast bij de instigatie en financiering door Nederland, van de verwoestende Binnenlandse oorlog in Suriname tussen 1986 en 1992. De vele slachtoffers en de economische schade laten zien dat de voormalige kolonisator voor niets terugdeinst om zaken naar zijn hand te zetten.

Bovengenoemde feiten zijn slechts enkele van de vele wandaden begaan door Nederland tegen land en volk en wij vinden dat deze onder de aandacht gebracht dienen te worden van de Premier van Nederland, de heer Mark Rutte."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May