Koningin Elizabeth onder medisch toezicht
08 Sep 2022, 11:26
foto
Koningin Elizabeth heeft dinsdag nog de 15e premier tijdens haar bewind, Liz Truss, beëdigd. (Foto: AP)


Familieleden haastten zich om bij koningin Elizabeth te zijn nadat artsen donderdag zeiden dat ze zich zorgen maakten over de gezondheid van de 96-jarige Britse monarch. Koningin Elizabeth zal onder medisch toezicht blijven.

De koningin, de langst regerende soeverein van Groot-Brittannië en de oudste monarch ter wereld, lijdt sinds eind vorig jaar aan wat Buckingham Palace 'episodische mobiliteitsproblemen' noemt.

"Na verdere evaluatie vanmorgen maken de artsen van de koningin zich zorgen om de gezondheid van Hare Majesteit en hebben ze aanbevolen om haar onder medisch toezicht te blijven houden", aldus het paleis in een verklaring.

Haar oudste zoon en erfgenaam prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn naar haar Schotse huis, Balmoral Castle, gereisd, waar ze verblijft. Ook de oudste zoon van prins Charles, prins William, is naar de koningin gegaan. De andere kinderen van de koningin - Anne, Andrew en Edward - waren ook op weg naar het kasteel.

Een woordvoerder zei dat prins Harry en zijn vrouw Meghan, die in Groot-Brittannië zijn voor een aantal evenementen, ook naar Schotland zouden reizen.

"Mijn gebeden, en de gebeden van mensen in @churchofengland en de natie, zijn vandaag met Hare Majesteit de Koningin", zei Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, op Twitter.

In oktober bracht Elizabeth een nacht door in het ziekenhuis en sindsdien is ze gedwongen haar openbare optredens te verminderen. Woensdag annuleerde ze een virtuele ontmoeting met hoge ministers nadat ze door haar artsen was geadviseerd te rusten. De dag ervoor was ze gefotografeerd toen ze Liz Truss aanstelde als de nieuwe premier van het land in Balmoral.

Recordbrekende bewindvoering

Elizabeth is sinds 1952 koningin van Groot-Brittannië en meer dan een dozijn andere landen, waaronder Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Eerder dit jaar markeerde ze haar 70e jaar op de troon met vier dagen van nationale vieringen in juni.

"Ik ben geïnspireerd door de vriendelijkheid, vreugde en verwantschap die de afgelopen dagen zo duidelijk zijn geweest, en ik hoop dat dit hernieuwde gevoel van saamhorigheid nog vele jaren zal worden gevoeld", zei ze destijds.

Elizabeth kwam op de troon na de dood van haar vader koning George VI op 6 februari 1952, toen ze net 25 was. Ze werd gekroond in juni van het volgende jaar. De eerste kroning op televisie was een voorproefje van een nieuwe wereld waarin de levens van het koningshuis in toenemende mate door de media onder de loep zouden worden genomen.

Ze werd monarch in een tijd dat Groot-Brittannië een groot deel van zijn rijk behield. Het kwam tevoorschijn uit de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, met voedselrantsoenering nog steeds van kracht en klasse en privileges nog steeds dominant in de samenleving.

Winston Churchill was de eerste premier die tijdens haar regeerperiode diende, Joseph Stalin was leider van de Sovjet-Unie en de Koreaanse oorlog woedde. Truss is de 15e premier van haar recordbrekende regering.

De premier zei: "Mijn gedachten - en de gedachten van mensen in ons Verenigd Koninkrijk - zijn op dit moment bij Hare Majesteit de Koningin en haar familie."

Lindsay Hoyle, voorzitter van het Lagerhuis, onderbrak een energiedebat in het parlement om te zeggen dat hij de vorstin zijn beste wensen had gestuurd.

"Net als de rest van het land ben ik diep bezorgd over het nieuws van Buckingham Palace vanmiddag", zei oppositieleider Labour Keir Starmer.

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zei op Twitter: "We maken ons allemaal grote zorgen over de berichten over de gezondheid van Hare Majesteit. Mijn gedachten en wensen zijn op dit moment bij de koningin en de hele koninklijke familie."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May