Hoe hoog zal de koers worden?
08 Sep 2022, 07:40
foto


De huidige stijging van de wisselkoers baart de gemeenschap enorm veel zorgen. De negatieve gevolgen van een koersstijging zijn de samenleving bekend. De recente algemene prijsstijging is vooral moordend voor het volk. De loonsverhogingen en koopkrachtversterking hebben niet mogen baten. De landsdienaren en met hun gelijkgestelden zitten nu dieper in de put.

Volgens de deskundigen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou er geen reden mogen zijn voor een eventuele stijging van de wisselkoers. De president van de CBvS vond een paar weken terug de koers van de US$ zelfs overgewaardeerd. Toch moet er ergens een stuwende kracht zijn voor de koersstijging. De koers zal niet zo snel gaan stijgen als het alleen aan gebrek aan vertrouwen lag. Vertrouwen in de SRD heeft het volk al decennia lang niet meer. De sterke dollarisatie van de economie is daar getuige van. Wij hebben tijden gehad waarbij de Surinaamse munt voor 100% gedekt was en de koers steeg. Nu is de dekking ook conform de wet, en de koers stijgt toch.

Het is in deze belangrijk om te kijken naar de manier waarop de overheid haar tekorten financiert. Geen monetaire financiering wil niet zeggen dat de overheid niet aan geldcreatie doet. Het uitgeven van schatkistpapier of korte termijn schuldpromessen kan ook tot geldcreatie leiden. Jammer dat het uitgegeven schatkistpapier niet gepubliceerd wordt op de website van Bureau Staatsschuld. Het effect van leverancierskredieten moet ook nagetrokken worden. Zo is in het 1e kwartaalrapport van Bureau Staatsschuld uitgegeven op 17 juni 2022, op blz. 2, aangegeven dat de overheid de schuld bij de CBvS aan het herstructureren is.

De schuld bij de Centrale Bank steeg van SRD 8,3 miljard naar SRD 11,3 miljard in het 1ste kwartaal van 2022. Een verduidelijking bleef uit. Indien middelen die door de overheid bij de CBvS als schuld worden aangegaan in grote mate haar toeloop in de maatschappij vinden, zal door deze vorm van overheidsfinanciering de koers zeker stijgen. Om dan maar niet te schrijven over de korte termijn schulden van de overheid bij de Algemene Banken die ook haar weg naar het publiek vinden.

Uit de weekbalans van de CBvS van 31 december 2021 blijkt dat SRD 4,79 miljard aan 'Bankbiljetten in omloop' was. Op 2 september 2022 was dat SRD 5,67 miljard. Een stijging van ruim SRD 878,6 miljoen aan 'Bankbiljetten in omloop'. Dat geeft aan dat binnen de actieve en passieve geldcirculatie, in een periode van 8 maanden, een bedrag van SRD 878,6 miljoen in de samenleving is gepompt. Het hoeft niet verbazingwekkend te zijn als deze ontwikkeling heeft bijgedragen aan de stijging van de koers. Alleen in de week van 26 augustus tot 2 september was er een toename van SRD 139 miljoen aan 'Bankbiljetten in omloop'.

Ook is het zo dat wanneer de algemene banken in een relatief korte periode bijkans SRD 1 miljard aan rente verdienen aan de termijn deposito’s die ze bij de CBvS beleggen, ze dat verdiend geld niet in hun kluizen zullen stoppen. Met dat geld zullen kredieten worden verschaft, waardoor geldschepping, zowel giraal als chartaal, kan plaatsvinden. Die SRD 1 miljard aan rente-inkomsten verhoogt het geldscheppende vermogen van de algemene banken aanzienlijk. Ook die ontwikkeling kan bijgedragen hebben tot de koersstijging.

Al zouden de algemene banken dat geld niet hebben aangewend voor kredietverlening. Van de algemene banken is bekend dat zij één van de grote vragers zijn van vreemde valuta en dus behoorlijk wat druk kunnen uitoefenen op de wisselkoers. Extra middelen in handen van het publiek leiden automatisch tot verhoging van de druk op de wisselkoers.
De problemen binnen het valutaverkeer stuwen de koers ook enigszins omhoog. De verhalen van een overschot aan cash valuta en dan weer een tekort aan girale valuta, maken dat in troebel water het makkelijk vissen wordt. Het niet adequaat uitvoeren van het NRA programma eist haar tol. Het verlenen van vergunningen door de Deviezencommissie om gigantisch grote bedragen in Euro’s om te wisselen in US$ in VSA, is ook niet onopgemerkt gebleven. Die transacties hebben het valuataverkeer juist verder verpest.

Het vastlopen van het IMF programma, wanbeleid en de tientallen corruptieschandalen maken ook dat de begrotings- en betalingsbalansondersteuning van IMF en IDB uitblijven. Ook dat schept onzekerheid en een vlucht naar vreemde valuta.
Tot slot is het wel goed om op te merken dat de regering een paar van de maatregelen die zij aan het volk had voorgehouden om de koers onder SRD 7 te brengen, nu wel kan inzetten. De koers is al hoog genoeg geworden om nog langer te wachten. 

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May