China: Dodental beving stijgt; woede over lockdown groeit
07 Sep, 14:55
foto
Soldaten ruimen puin op om te zoeken naar overlevenden bij een aardbeving die Moxi Town in Luding County, de provincie Sichuan in het zuidwesten van China, trof. (Foto: Xinhua via AP)


Het dodental bij de aardbeving van deze week in het westen van China is gestegen tot 74 en er worden nog eens 26 mensen vermist, meldde de regering woensdag. De frustratie bij de bevolking neemt toe over compromisloze Covid-19-afsluitingsmaatregelen die ervoor zorgden dat bewoners hun gebouwen niet konden verlaten na de beving.

De beving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter die maandag na het middaguur plaatsvond in de provincie Sichuan, veroorzaakte grote schade aan huizen in de Tibetaanse Autonome Regio Ganze en schudde gebouwen in de provinciehoofdstad Chengdu, waarvan de 21 miljoen inwoners onder een strikte Covid-19-vergrendeling staan.

Na de aardbeving weigerden politie en gezondheidswerkers om angstige bewoners van appartementsgebouwen naar buiten te laten, wat de woede vergroot over het strikte “nul-Covid-beleid” van de regering dat lockdowns, quarantaines en andere beperkingen oplegt, zelfs terwijl de rest van de wereld grotendeels is heropend.

Op beelden die online circuleren, is te zien dat inwoners van de centrale stad Wuhan, waar de pandemie vermoedelijk eind 2019 is ontstaan, bij de politie scandeerden "hef de afsluiting op, weiger om te worden getest".

De beperkingen hebben geleid tot protesten online en persoonlijk, wat zeldzaam is in China's streng gecontroleerde samenleving waar de almachtige Communistische Partij mensen gemakkelijk kan veroordelen tot maanden of jaren gevangenisstraf op losjes gedefinieerde aanklachten zoals "ruzies uitzoeken en problemen veroorzaken".

In totaal zijn 65 miljoen Chinezen in 33 steden, waaronder zeven provinciehoofdsteden, momenteel onder verschillende niveaus van lockdown. De regering ontmoedigt ook binnenlandse reizen tijdens het Mid-Autumn Festival op zaterdag en de nationale feestdag van een week begin oktober.

Er zijn uitbraken gemeld in 103 steden, het hoogste aantal sinds de begindagen van de pandemie begin 2020.

De beving van maandag was gecentreerd in een bergachtig gebied van de provincie Luding, dat aan de rand van het Tibetaanse plateau ligt, ongeveer 200 kilometer van Chengdu, waar tektonische platen tegen elkaar schuren.

De dodelijkste aardbeving in China in de afgelopen jaren was een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in 2008 waarbij bijna 90.000 mensen omkwamen in Sichuan. De aardbeving verwoestte steden, scholen en plattelandsgemeenschappen buiten Chengdu, wat leidde tot een jarenlange inspanning om te herbouwen met meer resistente materialen.
Advertenties