Assembleelid Karto: Humanity first!
05 Sep 2022, 02:47
foto
Assembleelid Evert Karto


Vol ongeloof en afschuw probeer ik sinds enkele dagen mij het belangrijkste nieuws eigen te maken: De directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een opnamestop aangekondigd voor geplande operaties. Die ene regel van het hele artikel is voor mij al voldoende om te concluderen dat het niet goed gaat met onze gezondheidszorg. Was het niet zo lang geleden nog zo dat kinderen stierven, omdat het Rotavirus nog niet in beeld was gebracht, nu krijgen wij te maken met een ander angstwekkend bericht. Gelukkig heeft men op tijd het virus in beeld kunnen brengen om erger te voorkomen. Maar een operatie uitstellen. Wie laat zich nou vrijwillig snijden zonder noodzaak? Daar is toch een zekere urgentie aan verbonden?

In hetzelfde artikel  wordt een beroep gedaan op de huisartsen om de patiënten zoveel mogelijk te verwijzen naar andere ziekenhuizen. Wij wonen allemaal in Suriname en weten hoe het er ook bij de andere ziekenhuizen aan toegaat. Zij hebben ook niet de mogelijkheid om alle patiënten die op de wachtlijst staan van ons grootste ziekenhuis, op te vangen. Deze procedureverandering is ook voor de burgers een enorme stagnatie. Betekent dan voor de patiënten dat zij opnieuw moeten naar hun huisarts voor een nieuwe verwijsbrief en garantiebrief, zich opnieuw moeten aanmelden bij het ander ziekenhuis om vervolgens te wachten op een datum om behandeld te worden. Het gaat om geplande operaties. Waar in dit proces is er dan sprake van urgentie?

Wat is de oorzaak van dit alles?
Volgens de directie van ons grootste ziekenhuis heeft dit te maken met de acties die de bond voert. En juist hier kan ik mij niet in terugvinden. Het ziekenhuis heeft een beleid. Gezondheidszorg is een mensenrecht, geen luxeartikel dat aangeboden wordt om iemand een gunst te bewijzen. De Staat is verplicht haar burgers een goede gezondheidszorg aan te bieden, aangezien er pas productie kan zijn als wij gezonde burgers hebben. Vandaar dat gezondheidszorg dan ook gratis is in enkele landen binnen onze regio. Is het uitstellen van operaties een oplossing voor het probleem of is het probleem hiermee alleen maar verergerd? Wat ziet de directie als lange termijn oplossing en hoe voorkomen wij dit soort zaken in de toekomst? Wordt het niet hoog tijd dat wij gaan kijken naar onze prioriteitenlijst en deze mogelijk gaan aanpassen? Het mag trouwens nimmer zo zijn dat wij mensenlevens op het spel zetten alleen om het belang van anderen voorop te stellen. De mens in nood komt niet onnodig voor hulp.

Ik doe een dringend beroep op zowel de regering als ook op de bond, die natuurlijk zijn recht mag zoeken en moet opkomen voor betere voorzieningen van zijn leden, om humaniteit steeds voorop te stellen. Er moet op zeer kort termijn een duurzame oplossing komen die dit soort zaken in de toekomst niet meer voor mogelijk maakt. Wij moeten in het zoeken naar oplossingen proberen zo min mogelijk te zorgen voor het creëren van grotere problemen en beseffen dat wij het doen voor elkaar. Wij Surinamers gaan dit zelf moeten doen en dat kan pas als wij geloven in en geven om elkaar!

Evert Karto
DNA lid ABOP/PL fractie
 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May