Argentinië: Massa demonstraties na mislukte moordaanslag op vp
03 Sep 2022, 04:52
foto
Aanhangers van de Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez verzamelen zich op het Plaza de Mayo-plein de dag nadat een persoon een pistool op haar richtte voor haar huis in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: AP)


Duizenden mensen hebben zich verzameld in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om solidariteit en steun te betuigen aan vicepresident (vp) Cristina Fernandez de Kirchner, die een moordaanslag buiten haar huis heeft overleefd. De steunbetuiging op vrijdag kwam minder dan 24 uur nadat een man probeerde een pistool van dichtbij af te vuren op Fernandez de Kirchner te midden van een menigte van haar aanhangers.

De schutter, die een paar stappen verwijderd van de vp stond, haalde donderdagavond de trekker over, maar het wapen ging niet af.

De autoriteiten moeten het motief voor de aanval nog bepalen, maar een verdachte – geïdentificeerd als de 35-jarige Braziliaan Fernando Andres Sabag Montiel – is gearresteerd.

"Gelukkig kwam de kogel er niet uit, want de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn", zegt Florencia Suera, een 22-jarige arbeider in Buenos Aires.

Oscar Delupi (64) een spoorwegarbeider in de hoofdstad, gaf de politieke verdeeldheid de schuld van het geweld. "Het is krankzinnig, de samenleving is al een beetje op de hoogte, de boodschap van haat ... wordt steeds feller bij die zwakzinnige mensen die kiezen voor iets geks als een aanval", zei hij.

Het incident heeft schokgolven veroorzaakt door Argentinië en de wijdere regio en leidde tot veroordeling van wereldleiders op vrijdag.

Het komt ook wanneer Fernandez de Kirchner wordt beschuldigd van corruptie, wat ze ontkent, en terwijl de Zuid-Amerikaanse natie wankelt van de toenemende politieke polarisatie en een economische crisis die wordt aangewakkerd door de torenhoge inflatie.

Rapporterend vanuit Buenos Aires, beschreef journalist Natalio Cosoy de demonstratie die Fernandez de Kirchner steunde als "enorme".

"De emoties zijn hoog, maar het is ook een opluchting voor hen dat de moord niet is gelukt, dus er zijn gemengde gevoelens … schok en opluchting", vertelde Cosoy aan Al Jazeera. Hij voegde eraan toe dat de aanhangers van de vp al sinds vóór de moordpoging proberen samen te komen in haar verdediging om de beschuldigingen van corruptie tegen haar, die zij als politiek gemotiveerd beschouwen, af te wijzen.

Dit stilstaande beeld uit een video geleverd door Television Publica Argentina toont een man die een pistool richt op de Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez tijdens een evenement voor haar huis in de Recoleta-wijk in Buenos Aires, Argentinië.

Oscar Parrilli, een senator en bondgenoot van de vp, vertelde de lokale radio dat Fernandez de Kircher in orde was, maar in shock was na de aanval. "Gelukkig heeft ze haar geest intact", zei hij.

Javier Farje, een politiek analist, zei dat de aanslag op het leven van Fernandez de Kirchner haar populariteit kan vergroten.

"De video toont heel duidelijk een pistool tegen haar hoofd", vertelde Farje aan Al Jazeera. "De schok in de Argentijnse samenleving is zo groot dat het haar ironisch genoeg zou kunnen helpen om een ​​deel van de populariteit terug te winnen die ze misschien heeft verloren bij mensen die het niet met haar eens zijn."

De Argentijnse president Alberto Fernandez, die geen familie is van Fernandez de Kirchner, noemde de moordaanslag de "meest ernstige gebeurtenis" die het land heeft meegemaakt sinds de terugkeer naar de democratie in 1983 na jaren van militair bewind. "Cristina leeft nog omdat - om een ​​reden die technisch nog moet worden bevestigd - het wapen met vijf kogels niet afging ondanks dat het werd geactiveerd", zei de president. Hij verklaarde vrijdag ook een nationale feestdag ter verdediging van de democratie.

Journalist Cosoy zei dat Fernandez een boodschap van eenheid heeft benadrukt. "Dit is een zeer gepolariseerd land in politieke termen ... Dus ik denk dat Fernandez nu probeert dat probleem aan te pakken en spreekt over proberen samen te komen en de niveaus van agressie in openbare toespraak te verlagen," zei Cosoy.

De linkse Fernandez de Kirchner was tussen 2007 en 2015 twee termijnen president.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de mislukte aanval op Fernandez de Kirchner op vrijdag  veroordeeld en zei dat Washington "aan de kant van de Argentijnse regering en het volk staat bij het afwijzen van geweld en haat".

De linkse president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, veroordeelde de aanval ook als "betreurenswaardig" en noemde de overleving ​​van Fernandez de Kirchner "wonderbaarlijk".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May