Mathoera: Aantal vrouwen defensieapparaat vergroten
01 Sep 2022, 06:32
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie luistert naar generaal Laura Richardson, Commander van de U.S. Southern Command. (Foto: René Gompers)


“Er zijn geen grenzen aan wat een vrouw kan doen, ze moet alleen de kans krijgen om te bewijzen wat ze kan,” merkt  generaal Laura Richardson op. De Commander van de U.S. Southern Command, is gastspreker geweest op de Women, Peace and Security (WPS) event op het ministerie van Defensie. Minister Krishna Mathoera geeft aan dat er veel werk te verzetten is om het aantal vrouwen in het Defensieapparaat te vergroten. Op dit moment bestaat het apparaat uit 425 vrouwen, oftewel 10 procent van het Defensiepersoneel.

De WPS is een evenement gericht op vrouwen in legers en andere veiligheidsdiensten. Het is een beleidspunt van de Verenigde Naties. Hiermee wordt de betrokkenheid van vrouwen in legers en andere veiligheidsdiensten bevorderd. Een gedegen genderbeleid is hierbij van groot belang. De WPS moet helpen om veiligheid en vrede te waarborgen. Over het algemeen bestaat om en bij de helft van de bevolking uit vrouwen. Echter bestaat het overgrote deel van legers en andere veiligheidsdiensten uit mannen.

Generaal Richardson: “Als de naties gebruik maken van de talenten van de andere helft van de bevolking, maken we onze organisaties meer gereed, meer competitief, efficiënter en meer succesvol. Er bestaat geen twijfel aan dat in landen waar vrouwen meer vrijheid hebben, er meer voorspoed is. De bedreigingen waarmee we geconfronteerd worden zijn overlappend en complex. Geen enkele natie kan het zich veroorloven om de helft van zijn bevolking over te slaan. Het ligt aan ons om meer vrouwen de kans te geven om aan het gevecht deel te nemen om de veiligheid van onze landen te versterken.”

Op het event met als thema Talent Doesn’t Have Gender: Leadership Lessons, is het belang van mentoren en rolmodellen benadrukt. Er waren er niet alleen vrouwen aanwezig. Richardson, die ook een gevechtspiloot is geweest,  merkt op dat mannen een belangrijke rol te vervullen hebben in het geheel. “De mannen waren mijn rolmodel. Maar ze waren eerlijk en heel goed. Ze hebben me geleerd over wat juist is.” Ze merkt op dat doen zij begon aan haar vliegcarrière er niet veel vrouwelijke helikopterpiloten waren. “Mijn mentoren waren toen van verschillende achtergronden maar de meeste zijn mannen geweest,” deelt ze mee. “Het waren de type mentoren die je niet alleen advies geven, maar ook voor je opkomen en het menen met je succes.” Ze heeft de aanwezigen uitgedaagd om een mentor te zijn voor degenen die één nodig hebben.

De Amerikanen beschouwen minister Mathoera als voorbeeld -in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika- van een vrouw die door hard werken grenzen heeft verlegd: van politievrouw tot Assembleelid en nu de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Mathoera merkt op dat het aantal vrouwen betrokken bij veiligheidsdiensten en andere sectoren toeneemt, maar bij lange na niet genoeg is. Vooral bij posities waarbij besluiten genomen moeten worden, is het aantal vrouwen heel erg laag.

“Bij het ministerie van Defensie hebben we 425 vrouwelijke medewerkers, ruim 10 procent van het totaal personeel,” haalt Mathoera aan. “Van de 425 zijn 67 officieren, 57 onderofficieren, 178 soldaten en 123 burgerpersoneel. Wij maken de helft van de bevolking uit. Wij kunnen invloed uitoefenen op deze aantallen. We kunnen onze toekomst zelf bepalen.”

Mathoera benadrukt dat de vrouwen in de Surinaams- en Amerikaanse legers het zover geschopt hebben door hun eigen inzet. “We zijn niet in deze posities vanwege onze gender maar door onze talenten, onze vermogens, onze toewijding, onze inzet, bereidheid om onze doelen te bereiken. We dienen onze landen met hartstocht, integriteit en trots.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May