Column: WK 2026 binnen bereik?
01 Sep 2022, 00:59
foto
Foto: intikkertje.nl


Surinamers dromen al jaren over deelname aan het grootste voetbalevenement ter wereld: het Wereldkampioenschap voetbal (WK). Als de realisatie van dit doel alleen maar afhankelijk was van het dromen, zou het al meerdere malen verwezenlijkt zijn. De harde realiteit is echter dat enkel dromen niet voldoende zijn om een doel te realiseren. Er moet keihard gewerkt en geïnvesteerd worden om het doel te kunnen bereiken. Natio heeft zich jammer genoeg niet geplaatst voor de 22ste editie van dit toernooi, dat over minder dan 3 maanden van start gaat in Qatar. Echter zat plaatsing voor de eindronde in 2026 er wel aan te komen, want de progressie die het team maakte onder leiding van Gorré, was duidelijk te merken. Door voor het bestuur 'moverende redenen' is de samenwerking met die bevlogen bondscoach echter stopgezet. Nu al blijkt dat het voetbal hier te lande er niet op vooruit is gegaan, integendeel is Suriname zo goed als gedegradeerd uit de A-Nations League. Plaatsing voor de Gold Cup is nog mogelijk via de lange route die bij de vorige editie succesvol is afgelegd door Natio.

Hoewel de eindronde van WK 2022 nog moet aanvangen, is het zaak dat de lokale voetbalbond nu al bezig is om deelname van Natio aan het WK in 2026 mogelijk te maken. Die editie wordt afgewerkt in de regio, waarbij de drie landen Canada, Mexico en de USA als gastheer zullen optreden. Aangezien deze organisatoren gerekend worden tot de reuzen in onze regio, zullen er dus drie plaatsen extra vacant zijn voor de 'mindere goden'. Suriname zou dus keihard moeten werken om een van de opengevallen plaatsen te bemachtigen. Er moet dus een strategie ontwikkeld worden hoe plaatsing voor bedoelde eindronde te realiseren. Het bestuur moet liever vandaag dan morgen orde op zaken stellen en middelen alloceren om dit doel te kunnen realiseren. Na het vertrek van Menzo, mag de aanstelling van een nieuwe hoofdcoach niet te lang op zich laten wachten. Als het traject vervolgd wordt met een trainer uit de diaspora, moet er haast gemaakt worden met diens aanstelling. In een voetbalorganisatie is zekerheid een erg belangrijke voorwaarde om succesvol te kunnen zijn, daarom mag niets aan het toeval overgelaten worden.

Indien er meerdere spelers uit de diaspora geïnteresseerd zijn om voor Natio uit te komen, moeten die zo vroeg mogelijk de wens daartoe te kennen geven, zodat het administratief gedeelte in orde gemaakt kan worden en ze zo snel als mogelijk bij de selectie kunnen aansluiten. Dit is erg belangrijk, want ook beroepsvoetballers moeten op elkaar ingespeeld raken om als team te kunnen presteren. Hoe eerder de harde kern bekend is, hoe beter er getraind kan worden. Voorts moeten er voldoende oefenwedstrijden worden ingeroosterd, die het liefst in de regio afgewerkt moeten worden, zodat het klimaat een minder grote weerstand wordt voor de spelers uit Europa. Er mag geen FIFA-window onbenut gelaten worden.

Voorts moet het bestuur werken aan de relatie met het grotere publiek. De plannen moeten helder en duidelijk zijn voor een ieder. Om alle neuzen in een richting te krijgen moet er dus een mediacampagne opgesteld en uitgevoerd worden. Ook moeten er activiteiten worden gepland met de spelers, zodat het publiek de ambassadeurs leert kennen en waarderen. Bovenstaande informatie is niet volledig, doch slechts een aanzet om te komen tot een serieuze voorbereiding voor deelname aan bedoelde eindronde. Het WK zal letterlijk en figuurlijk, niet gauw weer zo dichtbij komen.

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May