Parlementen Suriname en India gaan nauwer samenwerken
31 Aug 2022, 07:37
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft de Indiase delegatie verwelkomd in het Assembleegebouw. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend. (Foto's: DNA)


De Nationale Assemblee en het parlement van India, Lok Sabha (Huis van het Volk), gaan de vriendschappelijke betrekkingen verder versterken. Daartoe is dinsdag een overeenkomst getekend. Een delegatie onder leiding van voorzitter Om Birla heeft de eerste keer een bezoek gebracht aan het Surinaamse parlement.

Parlementaire functionarissen van De Nationale Assemblee hebben eerder wel deelgenomen aan twee internationale programma’s in Lok Sabha: het parlementaire stageprogramma en het internationale trainingsprogramma in het opstellen van wetgeving, georganiseerd door het Bureau voor parlementaire studies en training van het Lok Sabha-secretariaat. Echter, het Surinaamse parlement valt nu voor de eerste maal de eer te beurt om deze wederdienst te verrichten.

De griffiers van beide hebben een Memorandum of Understanding ondertekend om de solidariteit en samenwerking tussen beide parlementen verder te versterken door:
• Het aanbieden van gespecialiseerde programma's en capaciteitsversterkende trainingen bedoeld voor parlementsleden en griffiepersoneel van De Nationale Assemblee van de Republiek Suriname  door Lok Sabha.
• Praktijkervaringen delen voor wederzijds voordeel tussen griffiepersoneel.
• Uitwisseling van parlementaire bezoeken met lokale gastvrijheid aangeboden door de respectieve parlementen.
• Proactieve uitwisseling van informatie en verbeterde toegang tot parlementaire archieven en documenten.
• Opzetten van een gedigitaliseerd archiefbibliotheeksysteem voor De Nationale Assemblee van de Republiek Suriname voor het efficiënt opvragen van informatie.
• Ontwikkelen en operationaliseren van een mechanisme voor wederzijdse uitzending van content, gegenereerd door respectieve televisiezenders met betrekking tot het functioneren van de democratische instellingen van de Republiek Suriname
• Samenwerken met de Nationale Assemblee van de Republiek Suriname over live tv-verslaggeving van haar Assemblee-vergaderingen.

De griffiers van Suriname en  India met het getekende document.

Door beide parlementen is de bereidheid uitgesproken het welslagen van de gemaakte afspraken na te streven, omdat zij het er unaniem over eens zijn dat het aangaan en verder ontwikkelen van de betrekkingen tussen Suriname en India de gedeelde ontwikkeling en het leveren van voordelen aan beide naties zal bevorderen.
Het ligt volgens een bericht van De Nationale Assemblee  in de bedoeling om in de toekomst vaker om de tafel te gaan zitten, omdat de ondertekening van dit memorandum geenszins een eenmalig karakter heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May