VIDS neemt besluiten over vijf beleidsthema's
30 Aug 2022, 02:55
foto
De nieuwe VIDS-voorzitter Muriël Fernandes, dorpshoofd van Cassipora, spreekt de conferentie toe. Zij is de eerste vrouwelijke voorzitter van VIDS in haar 30-jarig bestaan. (Foto: VIDS)


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft tijdens de Achtste Conferentie een algehele evaluatie gemaakt over het functioneren in het 30-jarig bestaan. Geconcludeerd wordt dat de organisatie een gestage groei heeft doorgemaakt, en nu een niet weg te denken plaats inneemt zijnde het hoogste orgaan van het Traditioneel Gezag van alle Inheemse Volken in Suriname, en als uiting van het recht op zelfbeschikking en zelfbestuur.

De conferentie benadrukt dat VIDS grote verantwoordelijkheden draagt als de vertegenwoordiger van de Inheemse volken van Suriname. Ze is gesprekspartner van de regering, nationale en internationale organisaties over zaken aangaande de rechten en belangen van de Inheemse Volken in Suriname. Tijdens de conferentie is een nieuw bestuur gekozen onder leiding van het dorpshoofd van Cassipora, Muriël Fernandes.

De Achtste VIDS Conferentie heeft de thema’s voor het beleidsprogramma voor de periode 2022–2027 goedgekeurd:

1. Rechten van Inheemse volken in het bijzonder grondenrechten, Traditioneel Gezag, uitvoering Kaliña & Lokono (K&L) vonnis en free, prior and informed consent (FPIC)
2. Capaciteitsversterking, organisatie en management
3. Klimaatverandering, duurzame energie, biodiversiteit en andere milieuaangelegenheden
4. Autonome duurzame gemeenschapsontwikkeling, gezondheidszorg, onderwijs en cultuur
5. Inclusiviteit, beleidsbeïnvloeding, SDGs en sociaalmaatschappelijke participatie.

De besluiten van de conferentie kunt u hier downloaden. Deze zijn ook aangeboden aan president Chan Santokhi.
pdf-icon.gif Resoluties_Achtste_VIDS_Conferentie.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May