'Man of the Hole': laatste van zijn stam sterft in Brazilië
29 Aug 2022, 12:07
foto
In 1998 werd de man tijdens een toevallige ontmoeting op video vastgelegd. (Foto: Funai)


Het laatst overgebleven lid van een geïsoleerde inheemse groep in Brazilië is overleden, zeggen functionarissen. De man, wiens naam niet bekend was, had de afgelopen 26 jaar in totale isolatie geleefd.

Hij stond bekend als 'Man of the Hole' omdat hij diepe gaten groef, waarvan hij sommige gebruikte om dieren te vangen, terwijl hij andere gebruikte om te schuilen.

Zijn lichaam werd op 23 augustus gevonden in een hangmat buiten zijn strohut. Er waren geen tekenen van geweld.

De man was de laatste van een inheemse groep waarvan de overige zes leden in 1995 werden vermoord. De groep woonde in het inheemse gebied Tanaru in de deelstaat Rondônia, dat grenst aan Bolivia. Aangenomen wordt dat de meerderheid van zijn stam al in de jaren zeventig was vermoord door boeren die hun land wilden uitbreiden.

Geschat wordt dat de 'Man of the Hole' ongeveer 60 jaar oud is geweest en een natuurlijke dood is gestorven. Er waren geen tekenen van invallen op zijn grondgebied en niets in zijn hut was verstoord, zeiden functionarissen. De politie zal echter nog steeds een obductie onderzoek uitvoeren.

Volgens de Braziliaanse grondwet hebben inheemse volkeren recht op hun traditionele land, dus het is bekend dat degenen die het willen veroveren de inheemsen vermoorden.

De 'Man of the Hole' werd sinds 1996 voor zijn eigen veiligheid gecontroleerd door agenten van de Braziliaanse Indigenous Affairs Agency (Funai). In 2018 wisten leden van Funai de man te filmen tijdens een toevallige ontmoeting in de jungle. Op de beelden is te zien hoe hij een boom omhakt met iets dat op een bijl lijkt.

Sindsdien was hij niet meer gezien, maar agenten van Funai kwamen zijn hutten tegen, die van stro waren gebouwd, en de diepe gaten die hij groef, waarvan sommige scherpe punten aan de onderkant hadden.

Uit bewijs dat is gevonden in zijn hutten en campings suggereren de autoriteiten dat hij maïs en maniok en fruit zoals papaja en bananen heeft geplant.

Er zijn ongeveer 240 inheemse stammen in Brazilië, waarvan velen worden bedreigd doordat illegale mijnwerkers, houthakkers en boeren hun grondgebied binnendringen, waarschuwt Survival International, een pressiegroep die strijdt voor de rechten van inheemse volkeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May