Besloten vergadering SLM uitgesteld naar 5 september
29 Aug 2022, 00:00
foto


De vergadering achter gesloten deuren (comité-generaal) over de perikelen bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zal niet meer dinsdag worden gehouden. De vergadering is uitgesteld naar 5 september. Intussen loopt de ex-directeur van de SLM, Paul de Haan, de media in Nederland af om zijn verhaal te vertellen. Volgens hem is alles in Suriname politiek. Er is een overschot aan personeel, maar familie van politici mogen niet worden afgevloeid.

In Suriname is besloten dat in comité-generaal informatie zal worden verstrekt, terwijl de vuile was allang buiten hangt, waarbij diverse lijken uit de kist komen. Zo is buiten afspraken om het advocatenkantoor van Prenobe Bissessur betaald met verkoop van een pand in Rotterdam. Hij heeft in één keer 126.000 euro betaald gekregen. Ook stellen deskundigen vast dat het pand erg goedkoop, 250.000 euro van de hand is gedaan via 'family and friends'.

President Chan Santokhi heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld dat een deskundig team onderzoek verricht naar vermeende onrechtmatigheden bij de SLM. Hij noemde geen namen van het team, maar zei dat de bedragen in het contract met Bissessur onrechtvaardig en onredelijk waren. Een van de onderzoekers is registeraccountant Ron Wijnstekers, die adviseur is van de president. Hij heeft aan de Nederlandse krant, Algemeen Dagblad, gezegd dat er geen aanwijzingen gevonden zijn voor onrechtmatige betalingen aan externen. "Integendeel, afgaande op wat wij zien zeg ik over het werk van president-commissaris Jessurun, CEO De Haan en de direct betrokken ministers: petje af". Een tarief van 200 euro per uur is torenhoog voor Suriname, maar internationaal is het nog heel goedkoop, meent Wijnstekers.

Assembleelid Stephen Tsang om een reactie gevraagd over het houden van de vergadering achter gesloten deuren, zegt dat hij geen voorstander is van een comité-generaal. "Het is om de leden te muilkorven, want dan mogen wij niet erover praten in het openbaar", stelt Tsang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May