Suriname en India zullen relatie verder verdiepen
29 Aug 2022, 00:57
foto
De Indiase delegatie heeft zaterdag een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chan Santokhi. Hij begroet voorzitter Om Birla van Lok Sabha. (Foto's: kabinet president)


De parlementen van Suriname en India zullen een overeenkomst tekenen dinsdag voor de versterking van de onderlinge relatie. De vier leden tellende parlementaire delegatie en staf uit India is zaterdag aangekomen in Suriname. Het bezoek is onderdeel van de wereldtour van Lok Sabha, het Indiase parlement.

De delegatie bestaat uit de parlementariërs: Om Birla, voorzitter van het Indiaas parlement Lok Sabha (Huis van het volk), Ravindranath Shyamnarayan Shukla, Veena Devi en Suresh Reddy lid van Rajya Sabha (Council of states).
Zaterdag zijn de leden Shukla en Devi ontvangen door de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, Mahinder Jogi, Reshma Mangre en substituut griffier, Dino Oedit. Later op de dag hebben parlementsvoorzitter Marinus Bee en VHP-fractieleider Asis Gajadien en de griffier, Ruth de Windt, de voorzitter van het Indiaas parlement en het lid Reddy welkom geheten, meldt De Nationale Assemblee.

De delegatie bracht zondag een bezoek aan het Baba en Maiplein. De gasten werden ontvangen door het bestuur van de Stichting Hindostaanse Immigratie. Het bestuur deed een verzoek aan de parlementariërs van India om een kolossale mandir te bouwen voor Suriname. Het lid van de Lok Sabha dat aanzit namens de regerende Bharatiya Janata Party, Ravi Kishan, gaf aan dat de Indiase regering het verzoek zeker gaat honoreren.

De Indiase delegatie tekent het gastenboek.

De Indiase parlementaire afvaardiging heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chan Santokhi. Er is van gedachten gewisseld worden over hoe de bilaterale samenwerking op diverse gebieden te intensiveren. Suriname en India mogen als landen op twee verschillende continenten, een aantal duizenden kilometers van elkaar gescheiden liggen, maar zijn als naties al 149 jaar met elkaar verbonden door intermenselijk contact. Het staatshoofd heeft eerder op 15 augustus tijdens de viering van de onafhankelijkheidsdag van India, stilgestaan bij de bijzondere relatie tussen de bevriende naties. Tussen beide landen is er reeds 46 jaar een duurzame diplomatieke relatie. Het staatshoofd hoopt premier Narendra Modi te verwelkomen in juni volgend jaar, wanneer 150 jaar Hindostaanse immigratie wordt herdacht.

Er zullen ook intentieverklaringen getekend worden tussen de delegatie en andere ministeries en instituten, deelt de Communicatiedienst Suriname mee. Ook zullen de bezoekers verscheidene historische plekken in de binnenstad van Paramaribo bezoeken. De delegatie is naar het district Nickerie vertrokken zondag. Op de terugweg naar Paramaribo zal ook een kort bezoek worden gebracht aan het district Saramacca. De Staatsolie Maatschappij Suriname zal ook worden aangedaan.  Ook het district Commewijne zal worden bezocht. De geschiedenisrijke plaatsen Nieuw-Amsterdam en Mariënburg staan op de agenda. De delegatie vertrekt woensdag uit Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May