Cuba vraagt ​​VS om technische assistentie
28 Aug 2022, 10:37
foto
Er is vuur te zien boven brandstofopslagtanks die ontploften in de buurt van Cuba's supertankerhaven in Matanzas, Cuba, op 8 augustus 2022. (Foto: Reuters)


Cuba heeft gezegd dat het technische hulp van de Verenigde Staten (VS) heeft gevraagd bij het opruimen na een enorme brand in een olieopslagfaciliteit waarbij 16 brandweerlieden omkwamen. Deskundigen van Cuba en het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) kwamen woensdag virtueel bijeen om de schoonmaakwerkzaamheden in de Matanzas-supertankerhaven ten oosten van Havana te bespreken.

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef die ontmoeting als een "professionele en vruchtbare uitwisseling".

Cuba vroeg om een ​​beoordeling van zijn inspanningen tot nu toe en over het verkrijgen van toegang tot innovatieve Amerikaanse technieken en procedures van de EPA, andere instanties en oliemaatschappijen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een blikseminslag ontstak drie weken geleden een olieopslagtank in Matanzas, en het vuur breidde zich uit naar nog drie tanks. Het duurde een week voordat het vuur was geblust en de regering zei dat het de ergste brand in de geschiedenis van het Caribische eiland was.

De VS beschouwt het door communisten gerunde Cuba, iets meer dan 100 mijl uit de kust, als een vijand. Het heeft een alomvattend sanctieregime op Cuba gehandhaafd sinds kort na de revolutie van de voormalige leider Fidel Castro in 1959.

Ten tijde van de brand gaven de VS telefonisch technisch advies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May