Heffen is één ding, handhaving is andere koek
26 Aug 2022, 22:47
foto


Intussen heb ik de concepten van de BTW wet – Belasting Toegevoegde Waarde - mogen inzien en als belastingdeskundige mijn input daarop mogen geven. Momenteel kennen we de wet Omzetbelasting, die zich beperkt tot enkele diensten, specifiek genoemd in die wet. Met de nieuwe BTW wet komt daar verandering in, omdat in beginsel iedere prestatie is belast, tenzij uitdrukkelijk bij wet vrijgesteld.

Deze nieuwe BTW wet zal in principe ook moeten bijdragen aan de schatkist. ‘Wi musu pai fu a kondre kan draai’. Iedereen wilt een goed wegennetwerk, goede gezondheidszorg, oftewel de zogenoemde collectieve goederen op kosten van de Staat. De huidige perikelen, komen echter de belastingmoraal niet ten goede. Mijn zorg is momenteel de praktische uitwerking van de BTW wet. Zonder handhaving komt ook een nieuwe BTW wet niet tot zijn recht. 

Een van de belangrijke elementen van een BTW, is het recht op aftrek van voorbelasting. In Europa noemen ze dit aftrekrecht zelfs de hoeksteen van de BTW. De huidige wet Omzetbelasting heeft ook een ‘vooraftrek’, maar enkel voor fabrikanten. Bij een BTW heeft iedere presterende ondernemer in beginsel recht op aftrek. Het is dit aftrekmechanisme dat ervoor zorgt dat de BTW economisch gezien doorgaans wordt gedragen door de consument, de eindverbruiker. 

Ingeval de voorbelasting meer bedraagt dan de in een tijdvak verschuldigd bedrag, wordt het verschil aan de ondernemer terugbetaald, binnen een maand nadat zijn recht op een teruggaaf is ontstaan. De termijn van een maand kan nog eens worden opgeschort met een periode van maximaal twee maanden, waarbij de Inspecteur betreffende ondernemer schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte zal moeten stellen van de opschorting. Indien de terugbetaling van belasting niet uiterlijk binnen de gestelde termijnen plaatsvindt, heeft de ondernemer recht op vergoeding van interest in verband met late terugbetaling.

Handhaving is al tig jaar een manco. Een teruggaaf van belasting in Suriname verloopt op dit moment veelal moeizaam.  
In de conceptwet worden strakke termijnen genoemd voor het terugvorderen van een teruggaaf. Absoluut niet verkeerd, maar zijn we hiervoor ready? Ik ben genoodzaakt te zeggen, het is nu of nooit. Het adequaat functioneren van het recht op aftrek van voorbelasting kan ertoe leiden dat meer ondernemers bereid zijn BTW-aangifte te doen. Desalniettemin, leidt elke vertraging in een teruggaaf - ondanks het recht op interest - tot een additionele druk op de cashflow van ondernemers. Dat kunnen wij op dit moment absoluut niet aan, aangezien Suriname nu in een zware depressie zit.

Handhaving in Suriname blijft een zorgpunt. Hoe denkt de belastingdienst dit in de nabije toekomst beter te doen?
Tegelijkertijd is de grote les uit de Europese BTW dat de BTW ook voor frauduleuze doeleinden wordt misbruikt. Ook daarop moet de belastingdienst voorbereid zijn. Men vraagt bijvoorbeeld BTW terug die zij niet zelf hebben betaald. Tegen de tijd dat de belastingdienst dit op het spoor is, is de vogel vaak gevlogen.

Kortom: Handhaving in Suriname kan en moet beter, waarbij de regels en sancties eveneens duidelijk zijn voor de belastingplichtigen. Dit zal dan zeker de belastingmoraal ten goede komen.
 
Nazna Ishaak, fiscaal econoom  
Verbonden aan HBN Law & Tax
(op persoonlijke titel geschreven)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May