Cubaanse regering verkoopt gelimiteerd dollars
25 Aug 2022, 08:42
foto
Een arbeider toont een bundel Cubaanse peso's in Havana, Cuba. De regering kondigde op 1 augustus 2022 aan dat ze Amerikaanse dollars gaat kopen tegen een wisselkoers die vijf keer hoger is dan de officiële koers. (Foto: AP)


Cubanen stonden bij tientallen in de rij bij wisselkantoren voor de kans om voor het eerst in twee jaar dollars en andere harde valuta van de overheid te kopen. Het nieuwe beleid dat maandagavond werd aangekondigd, komt bijna drie weken nadat de communistische regering harde valuta van het publiek begon te kopen tegen 110,40 pesos per dollar – een koers die vergelijkbaar is met die van de zwarte markt en meer dan vier keer de koers is die wordt gebruikt voor officiële transacties.

Volgens het nieuwe beleid, dat bedoeld is om de illegale markt in harde valuta te bestrijden, kunnen individuen tot US$ 100 contant per dag kopen tegen een koers van 123,60 per dollar in 37 aangewezen CADECA-wisselwinkels in de staat. De officiële koers die wordt gebruikt door overheidsindustrieën en -agentschappen die de economie domineren, blijft 24 peso's per dollar.

"Ik wil snacks kunnen kopen voor mijn kleinkinderen", zegt Maricela Prado, een 62-jarige staatswerker die als een van de eersten in de rij stond bij een wisselkantoor in het centrum van Havana. Jam is een van de talloze producten die moeilijk te vinden zijn in gesubsidieerde staatswinkels.

Maar de 32-jarige cameraman Juan Pérez was ontevreden over de nieuwe maatregel, met het argument dat de verkooplimieten alleen maar de prijs van dollars op de zwarte markt zouden verhogen.

Begin 2021 elimineerde Cuba een al lang bestaand systeem van dubbele valuta, waarbij een speciaal type converteerbare peso werd geschrapt die zogenaamd grotendeels op toerisme en buitenlanders was gericht, en alle operaties in lokale valuta werden omgezet. Maar de prijzen stegen veel sneller dan de nieuwe hogere lonen die werden aangenomen in het kader van de hervorming, die samenviel met een economische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. Ook de verminderde steun van Cuba's bondgenoot Venezuela, dat ook worstelde, kwam daarbij kijken. En de aanhoudende Amerikaanse sancties die beperking oplegde op geld die familieleden in de VS naar Cubanen stuurden, hebben de druk alleen maar vergroot.

Toenemende tekorten leidden tot stijgende prijzen voor goederen die werden gekocht van particuliere verkopers en tot een devaluatie van de peso op straatniveau, waardoor dollars en andere harde valuta die vanuit het buitenland werden verzonden of binnenkwamen, waardevoller werden. Dat leidde tot lange rijen en groeiende publieke frustratie.

De lage, vaste officiële koers betekende dat mensen vermeden geld te wisselen via de overheid, waardoor het nog zwaarder werd om aan harde valuta te komen om de benodigde producten te importeren.

Cubanen kunnen speciale debetkaarten in harde valuta gebruiken om goederen te kopen in gespecialiseerde staatswinkels en velen zoeken ook dollars of euro's om naar het buitenland te reizen - soms kopen ze goederen om met winst te verkopen wanneer ze naar huis terugkeren.

Ambtenaren zeiden maandag dat onder het nieuwe beleid de verkoop van harde valuta niet alleen wordt beperkt door de limiet van US$ 100, maar ook door de hoeveel die het lokale wisselkantoor de dag ervoor van het publiek had gekocht.

In het filiaal dat The Associated Press bezocht, vertelde regionaal CADECA-directeur Kenia Katiuska Mesa aan de verzamelde klanten dat dinsdag 190 mensen daar zouden mogen kopen.

Econoom Mauricio de Miranda zei op zijn Facebook-pagina dat de nieuwe maatregelen "onvoldoende en gedeeltelijk zijn en in plaats van te leiden tot een oplossing van de economische problemen, de ernstige crisis die nu meer dan drie decennia duurt, zouden vergroten."

Een Cuba-specialist aan de Javeriana-universiteit in Cali, Colombia, zei dat ze zonder "een programma van structurele hervormingen, integraal en systematisch, er niet in zullen slagen de huidige interne obstakels te overwinnen die de economische ontwikkeling van Cuba belemmeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May