Colombia schort arrestatiebevelen ELN-rebellen op
21 Aug 2022, 06:40
foto
Gustavo Petro gebaart tijdens zijn installatie in Plaza Bolivar in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De nieuwe president van Colombia zei zaterdag dat hij arrestatiebevelen en uitleveringsverzoeken voor leden van de linkse guerrillagroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) opschortte in een poging om vredesbesprekingen te hervatten om een ​​einde te maken aan bijna 60 jaar oorlog. De aankondiging maakt deel uit van een belangrijke campagnebelofte van de nieuw gekozen Gustavo Petro, een voormalig lid van de M-19-opstand, die op 7 augustus aantrad met beloften om "totale vrede" te brengen in het Andes-land.

"Ik heb toestemming gegeven voor het herstel van de protocollen, waardoor onderhandelaars opnieuw contact kunnen maken met hun organisatie, arrestatiebevelen voor die onderhandelaars opschorten, uitleveringsbevelen voor die onderhandelaars opschorten om een ​​dialoog met het Nationale Bevrijdingsleger te starten", zei Petro.

"Deze resolutie opent een nieuwe mogelijkheid van een vredesproces in Colombia", zei Petro na het bijwonen van een vergadering van de Veiligheidsraad in de provincie Bolivar.

Vertegenwoordigers van de ELN, die in 1964 werd opgericht door radicale katholieke priesters, zijn in Cuba gebleven sinds eerdere besprekingen, begonnen onder de regering van Juan Manuel Santos, in 2019 werden afgeblazen.

De groep zei kort na de verkiezing van Petro bereid te zijn onderhandelingen te overwegen.

Petro heeft gezegd dat een bezoek aan Cuba deze maand door Colombiaanse en internationale functionarissen bedoeld was om vast te stellen of de ELN, die wordt gezien als radicaal en niet centraal gecontroleerd, echt bereid is een vredesproces na te streven.

Colombia's hoge vredescommissaris Danilo Rueda reisde naar Cuba met minister van Buitenlandse Zaken Alvaro Leyva, senator Ivan Cepeda en VN-functionaris Carlos Ruiz Massieu, evenals een vertegenwoordiger van de Noorse regering.

Rueda heeft de bevoegdheid om de mogelijkheid van besprekingen te onderzoeken en na te gaan of er een staakt-het-vuren en andere maatregelen kunnen worden getroffen, zei Petro.

De besprekingen zouden kunnen beginnen waar de regering van Santos was gebleven, zei de Colombiaanse president, eraan toevoegend dat hij de protocollen zou erkennen die zijn overeengekomen met de hulp van garanten Cuba, Chili, Venezuela, Noorwegen en Brazilië.

Gesprekken tussen de ELN en de regering van Santos begonnen in Ecuador en verhuisden later naar Cuba, maar werden afgeblazen door Santos' opvolger Ivan Duque omdat de ELN weigerde de vijandelijkheden te stoppen en 22 politiecadetten doodde bij een bomaanslag in Bogota.

Eerdere onderhandelingspogingen met de ELN, die zo'n 2.400 strijders heeft en ervan wordt beschuldigd zichzelf te financieren door drugshandel, illegale mijnbouw en ontvoeringen, zijn niet opgeschoten, deels vanwege onenigheid binnen haar gelederen.

Een groot deel van het ELN-leiderschap in Cuba is ouder dan veel van zijn leden en het is onduidelijk hoeveel macht ze hebben over eenheden die diep op het platteland van Colombia opereren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May