Nog meer graanschepen verlaten Oekraïne
20 Aug 2022, 20:48
foto
Een maaidorser oogst tarwe in een veld nabij het dorp Zghurivka, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Kiev, Oekraïne. (Foto: Reuters)


Nog twee schepen met graan hebben de Oekraïense haven van Chornomorsk verlaten, zei het Turkse ministerie van Defensie zaterdag. Het totale aantal schepen dat de Oekraïense Zwarte Zee-havens tot nog toe heeft verlaten onder een door de VN bemiddelde graanexportovereenkomst is 27.

De Zumrut Ana en MV Ocean S, die toestemming hebben om op 20 augustus te vertrekken, werden geladen met respectievelijk 6.300 ton zonnebloemolie en 25.000 ton tarwe, aldus het gezamenlijke coördinatiecentrum dat is opgericht om een ​​veilige doorvaart mogelijk te maken.

De Oekraïense Sea Ports Authority zei zaterdag dat drie Oekraïense zeehavens zijn begonnen met het laden van voedsel op zeven schepen, die 66.500 ton tarwe, maïs en zonnebloemolie aan consumenten zouden leveren.

De graanexport van Oekraïne is sinds het begin van de oorlog ingestort omdat de Zwarte Zee-havens - een essentiële route voor transport - werden gesloten, waardoor de wereldwijde voedselprijzen werden opgedreven en de vrees voor tekorten in Afrika en het Midden-Oosten ontstond.

Eind juli werden drie havens aan de Zwarte Zee gedeblokkeerd in het kader van een deal tussen Moskou en Kiev, bemiddeld door de Verenigde Naties en Turkije.

De Autoriteit zei op Facebook dat de haven van Chornomorsk de bulkcarriers Andan Toplak, Filyoz en Maranta had afgemeerd, terwijl de haven van Odessa was begonnen met het laden van de Ganosaya en Kubrosli Y.

Bulkcarrier Mohamad Y wacht op zijn beurt, evenals de tanker Foyle, die in de haven van Pivdennyi staat.

De Autoriteit zei dat voedsel van Oekraïense oorsprong zou worden geleverd aan Frankrijk, Sudan, Turkije en Nederland.

De Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Kubrakov, zei vrijdag dat nog eens tien vrachtschepen met graan worden geladen in Oekraïense havens aan de Zwarte Zee en worden voorbereid voor verzending. Hij zei dat er al 25 schepen waren verzonden vanuit de drie Oekraïense havens, met 630.000 ton landbouwproducten aan boord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May