Yangtze krimpt, droogte verstoort industrie China
20 Aug 2022, 06:50
foto
Een man loopt langs de lager dan normale oever van de Jialing-rivier in de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China. (Foto's: AP)


Schepen kropen vrijdag in het midden van de Yangtze, nadat China's droogste zomer in zes decennia een van de machtigste rivieren heeft gebracht tot amper de helft van zijn normale breedte. De lage waterstand heeft China ertoe gebracht om alles eraan te doen om de schade aan zijn zwakke economie in een politiek gevoelig jaar, te beperken.

Fabrieken in de provincie Sichuan en de aangrenzende metropool Chongqing in het zuidwesten kregen het bevel te sluiten, nadat de reservoirs die waterkracht leveren tot de helft van hun normale niveau waren gedaald en de vraag naar airconditioning steeg in verzengende temperaturen.

Rivierveerboten in Chongqing die meestal vol zitten met toeristen, waren leeg en vastgebonden aan pieren naast wadden die zich uitstrekten tot 50 meter van de normale kustlijn tot de rand van de uitgeputte rivier. Kleinere schepen voeren door het midden van de Yangtze, een van China's grootste handelskanalen, maar er waren geen grote vrachtschepen te zien.

Normaal gesproken waren drukke straten leeg, nadat de temperatuur donderdag 45 graden Celsius bereikte in Chongqing. Volgens staatsmedia was dit de heetste dag in China buiten het woestijngebied van Xinjiang in het noordwesten, sinds de officiële registratie begon in 1961.

"We kunnen deze zomer niet zonder airconditioning", zegt Chen Haofeng (22) die foto's aan het maken was van de blootgestelde rivierbedding. "Niets kan ons afkoelen."

De verstoring draagt ​​bij aan de uitdagingen voor de regerende Communistische Partij, die probeert de verzwakkende economische groei te ondersteunen vóór een bijeenkomst in oktober of november, wanneer president Xi Jinping naar verwachting zal proberen zichzelf een derde termijn van vijf jaar als leider toe te kennen.

De op een na grootste economie ter wereld groeide in de eerste helft van 2022 met slechts 2,5% ten opzichte van een jaar eerder, minder dan de helft van de officiële doelstelling van 5,5%.

De impact van de droogte in Sichuan is ongewoon ernstig, omdat de provincie 80% van haar energie haalt uit hydro-elektrische dammen. Duizenden fabrieken die processorchips, zonnepanelen en autocomponenten maken in Sichuan en Chongqing, zijn deze week voor zeker zes dagen stilgelegd.

Sommigen kondigden aan dat er geen onderbreking was in de leveringen aan klanten, maar het stadsbestuur van Shanghai zei in een donderdag vrijgegeven brief dat Tesla Ltd. en een grote Chinese autofabrikant, gedwongen waren de productie op te schorten.

Het stadsbestuur van Chengdu, de provinciale hoofdstad van Sichuan, vertelde huishoudens om energie te besparen door de airconditioning niet lager te zetten dan 27 C. Een andere stad, Dazhou, kondigde eerder een dagelijkse stroomstoring van drie uur aan voor buurten.

Het Yangtze-bekken, dat delen van 19 provincies beslaat, produceert volgens de Wereldbank 45% van de economische output van China.

Lage waterstanden in rivieren dwongen ook de vrachtzendingen tot stilstand. Een kanaal dat Wuhan aan de Yangtze verbindt met de stad Anqing in het noordoosten in Anhui, was gesloten omdat het te ondiep was om schepen veilig te kunnen verplaatsen, meldde de Shanghai-nieuwszender The Paper.

De nationale impact van shutdowns is beperkt, omdat Sichuan slechts 4% van de industriële productie voor zijn rekening neemt, terwijl andere provincies meer kolengestookte stroom gebruiken, die niet is verstoord. De regering zegt dat de twee belangrijkste staatsbedrijven van China, State Grid Ltd. en Southern Grid Ltd., de stroom van 15 andere provincies naar Sichuan verplaatsen.

Een lid van het zevenkoppige, regerende Permanent Comité van de Communistische Partij, Han Zheng, beloofde officiële steun om te zorgen voor stroomvoorziening tijdens een bezoek woensdag aan State Grid, volgens het officiële Xinhua News Agency.

China had vorig jaar te maken met soortgelijke verstoringen toen een droge zomer waterkrachttekorten veroorzaakte en fabrieken in de provincie Guangdong in het zuidoosten, een wereldwijd productiecentrum, sloot. Andere regio's hadden te maken met stroomstoringen als gevolg van kolentekorten en verplichte stroomonderbrekingen om de officiële energie-efficiëntiedoelstellingen te halen.

Volgens Larry Hu van Macquarie Group is het onwaarschijnlijk dat dit jaar zo ernstig zal zijn. "Als de stroomrantsoenering in Sichuan maar een paar weken duurt, zou de impact op de industriële productie op nationaal niveau zeer beperkt moeten zijn", zei Hu in een rapport.

Xuguang Electronics Co. in Chengdu zei dat de zesdaagse sluiting de productie met 48.000 elektronische circuits zou verminderen. Het bedrijf zei dat het verwachtte een klap van 5 miljoen yuan (US$ 600.000) op te nemen in zijn jaarlijkse winst.

BOE Technology Group Co., dat elektronische displays maakt, zei dat een dochteronderneming in Sichuan de productie zou stopzetten. BOE beloofde in een verklaring uitgegeven via de Shenzhen Stock Exchange om "de levering van de producten van klanten volledig te garanderen".

Volgens nieuwsberichten zijn producenten in Sichuan van zonnepanelen en lithium voor elektrische auto's ook gesloten, maar geen enkel bedrijf heeft onderbrekingen in de bevoorrading aangekondigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May