Argentinië stikt in rook van bosbranden
20 Aug 2022, 02:56
foto
Vrachtwagens rijden langs route 174 te midden van de rook die vrijkomt door het vuur dat bomen en weiden blijft verteren in een wetland in de buurt van de stad Victoria, Entre Rios, Argentinië. (Foto: Reuters)


Graslandbranden in de buurt van een belangrijke Zuid-Amerikaanse rivierdelta, vormen volgens milieuleiders ernstige gevaren voor nabijgelegen wetland-ecosystemen en de menselijke gezondheid. De branden komen slechts een jaar nadat het waterpeil van de eens zo machtige Parana-rivier de laagste niveaus in tientallen jaren had bereikt.

De bosbranden rond de grote rivierhaven van Rosario, cruciaal voor het transport van de enorme graanoogst in Argentinië, hebben alarmbellen doen rinkelen bij zowel gewone inwoners als activisten die al bezorgd waren over langdurige droogte, verergerd door de schaarse regenval van dit jaar wat de gevolgen van een warmer, droger klimaat onderstreept.

"Het gecombineerde effect maakt het alleen maar erger", zegt Enrique Viale, een van de meest vooraanstaande milieuadvocaten in Argentinië.

De Parana-rivier, de op een na langste waterweg van Zuid-Amerika na de Amazone, zag het waterpeil vorig jaar verschrompelen tot het ondiepste sinds 1944. De lage waterstand was het gevolg van verschillende droogtecycli en minder regenval in stroomopwaarts Brazilië. Het niveau blijft erg laag.

Een golvende nevel veroorzaakt door de bosbranden bereikte Buenos Aires, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Rosario, eerder in de week. Veel van de branden zijn veroorzaakt door boeren die het land klaarmaakten voor nieuwe gewassen. Het roet in de lucht wekte de woede van de bewoners op. Veel populaire apps die het weer voorspellen, gaven simpel als voorspelling 'rook' aan.


Bosbranden verteren de vegetatie in moerasgebieden in de buurt van de Argentijnse stad Victoria. (Foto: Reuters)

Eerder deze maand gingen duizenden de straten van Rosario op om te protesteren tegen de branden en eisten ze handhaving van wetten die ze verbieden. "Het plantenleven rond de rivierdelta is enorm beschadigd", zegt Roberto Rojas, de lokale directeur van de hulpdiensten. Hij merkte op dat er voor de meest recente branden al zo'n 28.000 hectare in brand was gestoken, terwijl het totale areaal dat door de vlammen verloren is gegaan de afgelopen jaren 500.000 hectare heeft bereikt.

"Met het klimaat zoals het is, zoveel wind en geen regen, kunnen we alleen maar wachten om te zien hoe dit verhaal afloopt", voegde Rojas eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May