Getuigenverhoor in hoger beroep 8 decemberproces afgesloten
18 Aug 2022, 00:00
foto
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, staat journalisten na de zitting te woord. De getuigen zijn gisteren gehoord. (Foto's: René Gompers)


De behandeling van het 8 decemberproces wordt op 31 oktober voortgezet. Dan worden de veroordeelden/verdachten Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie en Stephanus Dendoe verhoord. Bij de behandeling woensdag zijn er 4 van de 7 getuigen gehoord die door de verdachten en hun raadsman Irvin Kanhai zijn opgebracht. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hebben geen behoefte om meer getuigen te horen. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, vindt dat de getuigen niets nieuws hebben toegevoegd en dat enkelen juist tegen elkaar hebben getuigd.

John Hardjoprajitno, Ivan Graanoogst, Iwan Dijksteel (ook verdachte) en Mohamed Said, hebben woensdag getuigd in de zaak. Essed somt op dat de getuigenissen de positie van de verdachten niet hebben veranderd. “Hardjoprajitno en Graanoogst waren op 7 en 8 december niet in Fort Zeelandia,” deelt hij mee. “Ze hebben gezegd dat ze eigenlijk niets weten dus waarom ze opgeroepen zijn is een raadsel.”

“Ex-militair Dijksteel, opgeroepen door verdachte Dendoe, heeft verklaard dat Dendoe wel in het Fort aanwezig was,” vervolgt Essed.  “Dus meneer Dendoe heeft juist een getuige opgeroepen die tegen hem getuigd heeft. De laatste was Mohammed Said. Hij heeft aangegeven dat hij wel in het Fort was op 8 december de hele dag, dat hij inderdaad schoten heeft gehoord op verschillende momenten. Dus niets gezien heeft. Niet erg geloofwaardig.”

Essed stelt dat de getuigenissen in het voordeel vallen van het Openbaar Ministerie en in het nadeel van de verdachten. “Voor mij hoefde het niet. Er is niets nieuws toegevoegd, integendeel is er in het nadeel van de heer Dendoe getuigenverklaring afgelegd.” Kanhai wil niet zeggen hoe het er voor zijn cliënt uit ziet: “Dat zullen we zien na het verhoor van de verdachten.”

Raadsman van de verdachten, Irvin Kanhai.

Kanhai legt uit waarom van de andere getuigen is afgezien: “Omdat wij zelf vonden… de getuigen zelf hadden er ook geen zin in. Dus hebben we daarvan afgezien.” hij deelt mee dat een getuige is overleden, Cornelis Vrede. “Het ging om mensen van de volksmilitie. Maar we konden niemand meer vinden dan de ene die in de zaal zat. Maar die zouden we niet opgeven als getuige. Een getuige heeft wel de naam van Essed genoemd.”
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November