Suriname heeft geen recente cijfers over analfabetisme
08 Sep 2011, 16:30
foto


Al langer dan dertig jaar is het in Suriname niet bekend hoeveel procent van de bevolking kan lezen en schrijven. De laatste rapportage dateert van 1980. Toen was het aantal analfabeten 33.054. Vandaag is het de Internationale Dag van Alfabetisering. Volgens de Unesco vormt het aantal van 793 miljoen analfabeten in de wereld een gevaar voor veiligheid, vrede en ontwikkeling.

In 1984 is de afdeling Alfabetisering en Volwasseneducatie van het Minov begonnen met het leren lezen en schrijven van volwassenen, de zogenaamde ‘Bigi Sma Skoro’ of ‘Alfa 84’. Hoofd van deze afdeling Stanley Oedit, zegt dat tussen toen en nu enkele honderden personen hebben leren lezen en schrijven.
In eerste instantie is begonnen mensen te onderrichten in hun eigen moedertaal. Later is op verzoek van de cursisten overgestapt naar het Nederlands. “De meeste mensen prefereren toch het Nederlands omdat dat de voertaal is en zij er meer aan hebben’, zegt hij. Volwasseneducatie is sinds het vorige jaar aangepast en uitgebreid.

Uitgebreid onderzoek nodig
De Nationale Unesco commissie heeft nu het Minov voorgesteld een projectvoorstel in te dienen om uitgebreid onderzoek te doen naar allerhande cijfers over analfabetisme. Anuradha Kamtasing, secretaris van deze commissie, zegt aan Starnieuws dat het onderzoek waarschijnlijk pas in 2014 kan plaatsvinden als de Unesco daar de middelen voor vrijgeeft. ”Als er geen cijfers zijn, kan je in een land geen ontwikkelingsdoelen stellen en vraagstukken daaromtrent ook niet oplossen. Ik heb daarom benadrukt dat die cijfers hoe dan ook moeten komen. Ook omdat die nodig zijn voor de Unesco”, zegt Kamtasing.

Van de ruim 793 miljoen analfabeten in de wereld behoort 2/3 behoort tot het vrouwelijk geslacht. 62 miljoen kinderen missen basisonderwijs, terwijl 72 miljoen tieners geen toegang hebben tot educatie. De Verenigde Naties noemt dit alarmerend. Analfabetisme werkt volgens de wereldorganisatie destabiliserend en kan zelfs leiden tot gewapende conflicten.

Poster
De afdeling Alfabetisering en Volwasseneducatie heeft vandaag een Unicef-poster overhandigd aan minister Raymond Sapoen. Deze poster moet mensen bewustmaken dat analfabetisme een bedreiging is voor de wereldvrede.

Oedit, onderkent evenals Sapoen dat het kunnen lezen en schrijven belangrijk is voor de ontwikkeling van een land. “Een minimale opleiding is essentieel en draagt bij aan de het millenniumdoel om educatie bereikbaar te maken voor een eder” zegt Oedit. De Unicef heeft voor dit jaar als thema gekozen ‘literacy for peace’.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May