Vervallen verklaarde ID-kaarten weer geldig
03 Aug 2022, 00:32
foto
De Nationale Assemblee heeft met algemene stemmen goedkeuring gegeven aan de wijziging van de ID-kaartenwet 2018. Er is een overmachtssituatie ontstaan.


De ID-kaarten die vervallen zijn verklaard vanaf medio maart, mogen weer worden gebruikt. Met 45 algemene stemmen is de wetswijziging dinsdag goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Twee artikelen van de ID-kaartenwet 2018 zijn aangepast, waardoor de oude ID-kaarten die nog niet vervallen zijn tot 31 december 2023 nog geldig zijn. De Assembleeleden Evert Karto en Edgar Sampie (beiden van ABOP/PL) hebben een initiatiefvoorstel ingediend.

Harriet Ramdien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat er nog 48.830 mensen hun oude ID-kaart moeten inruilen voor de E-ID. 9.196 biometrische kaarten die reeds aangemaakt zijn, dienen nog te worden opgehaald. Ruim 17.000 personen die verplicht een ID-plichtig zijn, hebben deze niet laten maken. Van 15.112 mensen zijn de ID-kaart vervallen. Ruim 343.000 personen hebben al een E-ID, terwijl van ongeveer 101.725 nog in orde gemaakt moeten worden.

Het Servische bedrijf Vlatacom dat materiaal levert voor de E-ID heeft verklaard dat er een stagnatie is voor het aanleveren van de chips door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ramdien zei dat het zelfs 15 maanden kan duren. Verschillende Assembleeleden, onder wie Asis Gajadien en Kishan Ramsukul (beiden VHP) voerden aan dat indien Vlatacom niet kan leveren, met andere leveranciers in zee gegaan moet worden. Aanvankelijk zouden de oude ID-kaarten 2 jaar gelden, maar Gajadien en Ronny Asabina hadden hier moeite mee. De regering heeft het voorstel overgenomen van Gajadien om de termijn te verkorten naar eind december 2023. Ook moet er binnen drie maanden een evaluatie komen van het project.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken benadrukte dat de oude ID-kaarten die niet vervallen zijn gebruikt kunnen worden. Veel mensen kunnen geen zaken doen omdat ze niet over een biometrische ID-kaart beschikken. Door gebrek aan materiaal kunnen ze niet worden aangemaakt. Met de wetswijziging wordt het probleem voor een groot deel opgevangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May