Paus: Ik zou kunnen aftreden, maar nog niet
30 Jul 2022, 22:48
foto
Paus Franciscus zegt dat het "geen catastrofe" is om van paus te veranderen. (Beeld: BBC)


Paus Franciscus heeft gezegd dat de tijd misschien snel komt dat hij moet overwegen af ​​te treden. Hij zei dat hij dat zou doen als hij voelde dat zijn gezondheid hem niet zou kunnen dienen zoals hij zou moeten.

Hij maakte de opmerkingen aan het einde van een reis naar Canada, waar hij zijn excuses aanbood aan de inheemse bevolking. Het reizen ging gepaard met veel reizen en lange dagen.

De 85-jarige paus benadrukte dat hij voorlopig van plan is zijn taken voort te zetten - en dat hij door God zal worden geleid wanneer hij zal aftreden, als hij al aftreedt. "Het is geen ramp om van paus te veranderen, het is geen taboe", zei hij tegen journalisten vanuit een rolstoel in het vliegtuig van het Canadese Arctische gebied naar Rome.

"De deur om met pensioen te gaan, staat open - het is een normale optie. Maar tot vandaag heb ik niet op die deur geklopt. Ik heb niet de behoefte gevoeld om over deze mogelijkheid na te denken - dat wil niet zeggen dat in twee dagen tijd ik er misschien niet aan zal denken."

De afgelopen maanden heeft paus Franciscus aanhoudende knieproblemen gehad die zijn mobiliteit hebben beïnvloed. Hij bracht een groot deel van zijn bezoek aan Canada in een rolstoel door. Maar hij heeft eerder speculaties over ernstiger, levensbedreigende ziekten verworpen.

"Deze reis was intens", zei hij. "Ik denk niet dat ik kan blijven reizen met hetzelfde ritme als op mijn leeftijd en met de beperking van deze knie. Ik moet mezelf een beetje sparen om de kerk te blijven dienen, of ik moet de mogelijkheid overwegen om opzij te stappen."

De paus - wiens voorganger Benedictus XVI in 2013 met pensioen ging vanwege een slechte gezondheid - zei wel dat hij binnenkort Oekraïne zou willen bezoeken, maar dat hij eerst advies zou moeten inwinnen bij zijn artsen.

Tijdens zijn bezoek aan Canada was zijn sombere focus geweest om zich te verontschuldigen bij de inheemse bevolking van de regio voor het onrecht dat hen werd aangedaan door degenen binnen de katholieke kerk. De paus leek het meest betrokken bij zijn interacties met de lokale bevolking - in het bijzonder overlevenden van misbruik op katholieke scholen.

Maar er waren tijden tijdens sommige formele procedures met politici dat zijn vermoeidheid tijdens een drukke reis duidelijk leek.

Hij sprak met journalisten in het vliegtuig terug over een reeks onderwerpen en werd geanimeerd in zijn kritiek op de zogenaamde "traditionalisten" in de kerk - namelijk degenen die het meest waarschijnlijk een verandering van paus zouden verwelkomen.

"Een kerk die niet evolueert, is een kerk die achteruitgaat", zei paus Franciscus. "Veel mensen die zichzelf traditionalisten noemen, zijn ze niet, ze gaan gewoon achteruit. Dat is zonde."

"Traditie is het levende geloof van de doden, in plaats daarvan is hun houding het dode geloof van de levenden. Het is belangrijk om de rol van traditie te begrijpen - een muzikant zei altijd dat de traditie de garantie voor de toekomst is, het is geen stuk dat hoort in een museum."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May