Colombia en Venezuela hervatten diplomatieke banden
29 Jul 2022, 20:22
foto
Gustavo Petro, die de eerste linkse president van Colombia zal worden wanneer hij op 7 augustus wordt beëdigd, had beloofd de betrekkingen met Venezuela te herstellen. (Foto: Reuters)


Colombia en Venezuela zullen nieuwe ambassadeurs in hun respectieve hoofdsteden aanwijzen wanneer de Colombiaanse verkozen president Gustavo Petro volgende maand aantreedt. De aankondiging is een poging om de diplomatieke betrekkingen na jaren van spanningen weer op te bouwen.

Het besluit is donderdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Faria, en de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alvaro Leyva, na een ontmoeting in de grensstad San Cristobal. Leyva las een verklaring voor waarin stond dat beide mannen "hun wens hadden uitgesproken om vooruitgang te boeken met een werkagenda naar de geleidelijke normalisering van de bilaterale betrekkingen vanaf 7 augustus door het benoemen van ambassadeurs en diplomatieke en consulaire functionarissen".

Ze bevestigden ook "hun bereidheid om gezamenlijke inspanningen te leveren om veiligheid en vrede aan de grens van onze twee landen te garanderen", voegde hij eraan toe.

De betrekkingen tussen Colombia en Venezuela verlopen al jaren moeizaam over een reeks problemen, waaronder een toename van het aantal Venezolaanse migranten dat de gemeenschappelijke grens van het land oversteekt te midden van een sociaaleconomische crisis in hun land. De 2.219 km lange grens is het toneel geweest van confrontaties tussen gewapende groepen, waaronder dissidenten van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Dat zorgde voor spanningen tussen de buren, waarbij de vertrekkende president van Colombia, Ivan Duque, zijn Venezolaanse collega Nicolas Maduro beschuldigde van het herbergen van gewapende groepen, en Maduro beweerde dat Duque deelnam aan pogingen om zijn regering omver te werpen. Duque weigerde ook de herverkiezing van Maduro in 2019 te erkennen, waardoor de diplomatieke kloof nog erger werd.

Maar Petro, die de eerste linkse president van Colombia zal worden als hij op 7 augustus wordt beëdigd, had beloofd de betrekkingen met Venezuela te herstellen. Petro, een voormalige rebel, heeft de ELN ook opgeroepen om met de regering samen te werken aan een staakt-het-vuren en stelt dat de "tijd voor vrede is gekomen".

Leyva, de inkomende minister van Buitenlandse Zaken van het land, noemde de ontmoeting van donderdag met zijn Venezolaanse ambtgenoot "historisch" en zei dat ze "de geleidelijke opening van de grens" hadden besproken. De grens was gesloten tussen 2019 en oktober 2021, terwijl ambassades en consulaten in beide landen werden gesloten en vluchten tussen de buren aan de grond werden gehouden.

Colombia worstelt nog steeds met jarenlang dodelijk gewapend geweld tussen staatsveiligheidstroepen, rechtse paramilitairen en linkse rebellengroepen zoals de FARC.

Uit een historisch rapport dat in juni door de Waarheidscommissie van het land werd uitgebracht, bleek dat ten minste 450.664 mensen werden gedood tijdens bijna zes decennia van conflicten, een tol die het "enorm en ondraaglijk" noemde.

Venezuela van zijn kant is de afgelopen jaren geteisterd door politieke instabiliteit. Economische onrust, een gebrek aan voedsel en medicijnen en geweld hebben miljoenen mensen gedwongen het land te verlaten, volgens een telling van de Verenigde Naties.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April