Doe het voor Suriname; Zet je kennis in
29 Jul 2022, 00:57
foto


Oproep aan rechtgeaarde Surinamers

In de afgelopen tijd hebben een aantal misstanden in de samenleving geleid tot protesten vanuit het volk, ingezet door een beweging die organisch is gevormd, en zich ook zo ontwikkelt. Deze beweging wil een ander beleid, nu en op duurzame wijze voor de toekomst, voor kinderen en kleinkinderen. Voor deze beleidsombuiging zijn 7 punten aangegeven die acuut kunnen worden aangepakt door de regering, naast andere zaken die meer tijd kosten om veranderingen in gang te brengen.

Zolang we niet duidelijk maken dat de meerderheid van het volk, maar ook een groot deel van de goed geschoolde mensen een beleidsombuiging wenst, zal er niets veranderen. Velen van ons proberen het al een tijd om zaken te veranderen, alleen of via discussie met of adviezen aan de regering. Een deel van die deskundigen is verbonden aan de universiteit, of heeft een consultancybedrijf. Goedbedoeld, maar de vraag is wat de diverse ministers concreet doen met die adviezen. Het meeste wordt op de lange baan geschoven, en de aanpassingen blijven uit, het is een stroperige bedoening.

Ook is er een enorme brainwaist, omdat de grote kennis onder Surinamers onvoldoende of niet naar behoren wordt ingezet. Dit heeft te maken met politieke gelieerdheid, maar ook met de benoemingen van ondeskundigen op posten waar uw deskundigheid goed ingezet kan worden. Er zijn al vele acties geweest, stukken gepubliceerd, maar als de toplaag van Suriname blijft toekijken, blijft ze ook het beleid faciliteren waardoor er geen structurele verandering zal optreden. We zeggen dat we geen corruptie willen, dat we een eerlijker verdeling van inkomen willen, dat het goed moet gaan met ons mooie land. Dat we niet willen dat ons kader wegtrekt, dat we willen dat de kinderen van Suriname weer terugkomen om het land op te bouwen. Dit zal een wens blijven zolang ‘a kondre n’e draai’.

U hoeft uw naam niet te verbinden aan de Organic Movement. Maar u kunt wel laten zien dat u het meent met ons land en volk, door de waardevolle adviezen die u als deskundige in kunt brengen, op tafel te leggen. Diverse wetenschappers hebben al vaker opgeroepen tot verandering, en hun stem laten horen. Onder de velen een Glenn Sankatsing, ‘Suriname zit in blessuretijd’ (30 mei 2021), Vincent Roep, ‘Gemis aan leiderschap’ (11 juli 2022) of  Jack Menke (met een artikelenreeks over bestuursverandering in de Ware Tijd). Momenteel verschijnt er elke dag wel een artikel van een deskundige met de boodschap dat het anders moet. Daarom is bundeling nodig, laten we een vuist maken. Niet op basis van politieke kleur, maar van deskundigheid.  

Dialoog met de regering heeft alleen zin als er alternatief beleid is voor zaken waar nu commentaar op wordt geleverd. Het volk van Suriname heeft uw kennis en ondersteuning hard nodig. Wij vragen aan bruggenbouwers om hun stem te laten horen en zich op te geven als technocraten die achter de zeven veranderpunten staan. Het is nu of nooit. Als u verandering wil in Suriname, kunt u nu uw bijdrage leveren. Achter de schermen of ervoor. Dat is aan u. We hoeven het land niet over te laten aan de politiek. Wij hebben inspraak. Doe dat vanuit uw hart, en blijf niet langer aan de zijlijn staan.  

Organic Team

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May