PAHO: VS, Canada, Brazilië meest getroffen door apenpokken
28 Jul 2022, 09:21
foto
Mensen staan ​​in de rij voor de non-profitkliniek Test Positive Aware Network om het vaccin tegen apenpokken te krijgen in Chicago, Illinois, VS.(Foto: Reuters)


De Pan American Health Organization (PAHO) heeft woensdag gezegd dat tot dusver bijna 5.300 gevallen van apenpokken zijn gemeld in 18 landen en gebieden in Amerika, met de meerderheid in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. PAHO's adjunct-directeur Mary Lou Valdez vertelde op een persconferentie dat bijna alle gevallen nog steeds worden gemeld bij mannen die seks hebben met mannen tussen de 25 en 45 jaar. Hij waarschuwde echter dat iedereen de ziekte kan krijgen, ongeacht hun geslacht of seksuele geaardheid.

Tot op heden zijn er in de regio geen sterfgevallen door apenpokken gemeld. Afgelopen weekend verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de zich snel verspreidende uitbraak van apenpokken tot een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid, het hoogste alarmniveau, met wereldwijd meer dan 18.000 gemelde gevallen.

PAHO's interim-assistent-directeur Dr. Marcos Espinal zei dat ongeveer 10 landen in Amerika al hebben gezegd geïnteresseerd te zijn in de aankoop van een vaccin tegen apenpokken. Hij heeft echter niet gezegd om welke landen het gaat.

PAHO maakte ook bekend dat het "ver gevorderd" is in de onderhandelingen met een producent om vaccins van de derde generatie tegen de ziekte te kopen en dat het verwacht dat er dit jaar enige levering zal aankomen, zij het in beperkte hoeveelheden.

"We denken dat we dit jaar vaccins zullen hebben", zei Espinal.

Toch zei Andrea Vicari, hoofd van de afdeling infectierisicobeheer van de organisatie, dat het risico van apenpokken voor de algemene bevolking "zeer laag" bleef en dat een massale vaccinatiecampagne op dit moment niet werd aanbevolen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May