Cuba verliest opnieuw topatleet na WK atletiek
28 Jul 2022, 05:26
foto
Yaimé Pérez verliet het Cubaanse team op de terugweg van de Wereldkampioenschappen atletiek. (Foto: Reuters)


Een Cubaanse topsporter is overgelopen, terwijl ze op de terugweg was van de Wereldkampioenschappen in Eugene, VS. Olympische bronzen medaille discuswerper Yaimé Pérez (31) verliet de Cubaanse delegatie tijdens een tussenstop in Miami.

Haar ontsnapping komt slechts enkele dagen na die van de 19-jarige speerwerper, Yiselena Ballar. Die had ook een tussenstop in Miami gebruikt om te ontsnappen, maar had dat gedaan op weg naar het WK.

Een ander lid van de Cubaanse delegatie, fysiotherapeut Carlos González, verdween op dezelfde dag als Yaimé Pérez. Cubaanse functionarissen noemden hun stap "ernstige ongedisciplineerdheid".

Cubaanse atleten hebben een lange geschiedenis van overlopen van het communistische eiland terwijl ze in het buitenland concurreerden, maar de verslechterende economische crisis in Cuba heeft geleid tot een groot aantal vertrekken.

Alleen al dit jaar verloor Cuba zijn olympisch worstelkampioen, Ismael Borrero, zijn zilveren medaillewinnaar in het verspringen op de Olympische Spelen in Tokio, Juan Miguel Echevarría, en de gouden medaillewinnende kanovaarder Fernando Jorge.

Cuba heeft hen beschuldigd van handelen uit hebzucht. "Ik heb medelijden met hen, omdat ze hun trui om welke financiële reden dan ook verwisselen", zei Alberto Juantorena, voorzitter van de Cubaanse Atletiekfederatie, vorige maand.

Het vertrek van topsporters heeft een duidelijk effect gehad op de positie van Cuba op de medaillespiegels. Op het Wereldkampioenschap in Eugene noteerde het zijn slechtste prestatie ooit en bleef het zonder een enkele medaille.

Yaimé Pérez, die vorig jaar een bronzen medaille won op de Olympische Spelen in Tokio, was getipt als medaillekandidaat. Ze was naar Eugene gereisd om haar titel als wereldkampioen te verdedigen, maar eindigde slechts als zevende.

Yiselena Ballar was ook een bronzen medaillewinnaar, die derde werd op de U20 Wereldkampioenschappen in Kenia in 2019. Ze nam niet deel aan Eugene na haar ontsnapping.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May