Californië: Noodtoestand na explosieve brand
24 Jul 2022, 18:13
foto
Brandweerlieden proberen te voorkomen dat de vlammen van de Oak Fire een huis in Mariposa County, Californië bereiken. (Foto: AP)


Meer dan 6.000 mensen die buiten het Yosemite National Park in Californië wonen, hebben de opdracht gekregen om te evacueren te midden van een snel voortschrijdend bosbrand, aangezien droogte en hoge temperaturen gevaarlijke branden in het westen van de Verenigde Staten blijven aanwakkeren. Gouverneur Gavin Newsom heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in Mariposa County, aangezien de Oak-brand, die een dag eerder begon, zich verspreidde over 4.800 hectare.

Dat gebeurde toen brandweerlieden vooruitgang boekten bij een afzonderlijke brand - de Washburn-brand - in Yosemite die een bos van gekoesterde oude gigantische sequoia-bomen had bedreigd.

De Oak-brand was dit jaar de grootste in de deelstaat tot nu toe en valt te midden van een bijzonder actief bosbrandseizoen, dat volgens wetenschappers de afgelopen 30 jaar steeds verwoestender is geworden als gevolg van klimaatverandering.

Meer dan 400 brandweerlieden bestreden de laatste brand in Californië en gebruikten helikopters, andere vliegtuigen en bulldozers om de vlammen onder controle te krijgen. "Explosief brandgedrag is een uitdaging voor brandweerlieden", zei Cal Fire, de staatsbrandweerdienst, zaterdag in een verklaring. Het beschreef de activiteit van het eikenvuur als "extreem met frequente versnellingen, spotbranden en groepsfakkels".

Tegen zaterdagochtend had de brand 10 residentiële en commerciële gebouwen verteerd, vijf andere beschadigd en bedreigde het 2.000 andere gebouwen, zei Cal Fire.

De brand zorgde voor tal van wegafsluitingen. "Het vuur gaat snel. Deze brand wierp gisteren gloeiende kooltjes tot wel 3 kilometer voor zich uit", zegt Daniel Patterson, een woordvoerder van het Sierra National Forest. "Dit zijn uitzonderlijke brandomstandigheden."

De oorzaak van de brand werd onderzocht. Er zijn dit jaar in totaal 37.774 bosbranden geweest in de VS, goed voor ongeveer 2,24 miljoen hectare, het hoogste aantal in beide categorieën sinds 2012, volgens het National Interagency Fire Center.

Zaterdag waren er 95 actieve branden, goed voor ongeveer 913.400 hectare in 15 Amerikaanse deelstaten.

Vorige week waarschuwde het centrum ook voor extreme omstandigheden voor drie branden in Texas en één in Wyoming.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May