Brazilië: Minstens 18 doden bij politie-inval in favela Rio
22 Jul 2022, 08:37
foto
De operatie van de politie in de Braziliaanse favela Alemão duurde de hele dag, waardoor duizenden bewoners waren 'opgesloten' in hun huizen. (Foto: Reuters)


De politie in Brazilië zegt dat 18 mensen zijn gedood tijdens een inval tegen een criminele bende die een van de meest gewelddadige favela's van Rio de Janeiro controleert. Vierhonderd zwaarbewapende marechaussees werden donderdag in de vroege ochtenduren ingezet in de favela van Alemão.

Zestien van de doden waren vermoedelijke criminelen, terwijl een politieagent en een omstander de andere twee slachtoffers waren, zeiden functionarissen.

De operatie duurde de hele dag en liet duizenden opgesloten in hun huizen. Het doel van de inval was om criminelen op te sporen en te arresteren die operaties aan het plannen waren in rivaliserende sloppenwijken, aldus de politie.

Sommige van de personen die het doelwit waren van de actie, droegen uniformen die vergelijkbaar waren met de militaire politie, waardoor ze moeilijker te herkennen waren, meldde de lokale media-outlet O Dia.

De 400 officieren werden ondersteund door 10 kogelvrije voertuigen en vier helikopters.

Locale bewoners werden gezien met gewonden in voertuigen terwijl de politie toekeek. Gilberto Santiago Lopes van de Anacrim Human Rights Commission zei dat de politie weigerde te helpen. De politie "is niet gekomen om ze te arresteren, ze wilden ze doden, dus als ze gewond zijn, denken ze dat ze geen hulp verdienen", zei hij tegen Reuters.

Dodelijke invallen zijn niet ongewoon in de favela's van Rio de Janeiro, omdat de politie op zoek is naar drugsbendes.

Maar mensenrechtenorganisaties in Brazilië zijn zeer kritisch over politieoperaties in overvolle gemeenschappen met lage inkomens, omdat ze de levens van bewoners in gevaar brengen zonder de macht van de bendes echt in te perken. In mei werden 22 mensen gedood in de favela Vila Cruzeiro. Daarbij was ook een vrouwelijke omstander.

Vorig jaar kwamen minstens 25 mensen om het leven, onder wie een politieagent, bij een vuurgevecht in de wijk Jacarezinho in de stad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May