Apenpokken mogelijk toch wereldwijde noodsituatie
21 Jul 2022, 20:44
foto
De WHO overweegt om de zich uitbreidende uitbraak van apenpokken tot een wereldwijde crisis te verklaren. (Foto: AP)


Toen het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag bijeenkwam om voor de tweede keer binnen enkele weken te overwegen of apenpokken tot een wereldwijde crisis moet worden verklaard, zeiden sommige wetenschappers dat de opvallende verschillen tussen de uitbraken in Afrika en in ontwikkelde landen elke gecoördineerde reactie zullen bemoeilijken. Afrikaanse functionarissen zeggen dat ze de epidemie van het continent al als een noodsituatie beschouwen.

Maar experts elders zeggen dat de milde versie van apenpokken in Europa, Noord-Amerika en daarbuiten een noodverklaring overbodig maakt, zelfs als het virus niet kan worden gestopt. Britse functionarissen hebben onlangs hun beoordeling van de ziekte naar beneden bijgesteld, gezien het gebrek aan ernst ervan.

"Ik blijf bezorgd over het aantal gevallen dat in een toenemend aantal landen is gemeld", zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen het noodcomité toen de vergadering van start ging.

Hij zei dat het "aangenaam" was om het dalende aantal gevallen van apenpokken in sommige landen vast te stellen, maar dat het virus elders nog steeds toeneemt en dat zes landen vorige week hun eerste infecties meldden.

Apenpokken is al tientallen jaren verankerd in delen van Centraal- en West-Afrika, waar zieke wilde dieren af ​​en toe mensen in landelijke gebieden infecteren in relatief beperkte epidemieën. De ziekte circuleert in Europa, Noord-Amerika en daarbuiten in ieder geval sinds mei onder homo- en biseksuele mannen. De epidemie in rijke landen werd waarschijnlijk veroorzaakt door seks op twee raves in Spanje en België.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May