Panama: Protesten veroorzaken voedsel- en brandstoftekorten
21 Jul 2022, 08:43
foto
Mensen lopen door wegversperringen in Pacora, Panama die zijn opgezet door demonstranten die demonstreren tegen inflatie, met name de stijgende brandstofprijzen. (Foto: AP)


Drie weken van voortdurende demonstraties en wegblokkades om te protesteren tegen de hoge brandstof- en voedselkosten in Panama beginnen een tekort aan bepaalde voedselproducten, brandstof en medicijnen te veroorzaken. De sluitingen, waaronder de Pan-American Highway, hebben het nationale elektriciteitsbedrijf gedwongen om elektriciteit te rantsoeneren in de provincie Darien, die grenst aan Colombia.

Tankers die gas vervoeren om de elektriciteitscentrale te laten draaien, kunnen niet aankomen. Ongeveer 7.000 gezinnen zijn getroffen door de vermindering van elektriciteit tot 11 uur per dag.

Op de belangrijkste groothandelsmarkt van Panama, die zowel aan supermarkten als aan individuele consumenten levert, was er woensdag weinig voetverkeer. Displaytafels die meestal hoog waren gestapeld met producten, hadden veel minder te bieden. Met name sommige groenten, zoals sla en tomaten, waren schaars.

"Deze stand was altijd vol. Nu heb ik niet veel producten meer", zegt Victor Palacios. "Gisteren (dinsdag) was er niet veel merchandise." Hij zei dat zijn producten afkomstig zijn uit de hooglanden in de westelijke provincie Chirique. "Het weinige dat daar is aangekomen, is duur en beschadigd", zei Palacios.

De provincie Chiriqui is de belangrijkste leverancier van producten in Panama. De inheemse Ngobe-Bugle die daar woont, heeft belangrijke delen van de Pan-American Highway geblokkeerd en vrachtwagens tegengehouden die probeerden producten naar de hoofdstad te krijgen. De blokkades hebben ook gevolgen voor zendingen die van elders in Midden-Amerika komen.

Groepen die landbouwproducenten vertegenwoordigen, hebben gezegd dat de protesten tot nu toe tot verliezen van meer dan US$ 130 miljoen hebben geleid.

Kevin Vigil, directeur van de groothandelsmarkt die bekend staat als Merca Panama, zei dat de situatie enigszins was verbeterd. Demonstranten hadden enkele wegversperringen op de Pan-American Highway opgeheven en hij wachtte op een konvooi van 30 vrachtwagens vol met voedsel uit Chiriqui. Hij zei dat het voedsel dat binnenkwam snel verkocht, waardoor er enkele kraampjes achterbleven met schaarse aanbiedingen.

"Terwijl de lading binnenkomt, vullen de stands zich aan, dat is wat we vandaag proberen te doen, om 80% bevoorraad te krijgen", zei hij.

Zuurstof was ook schaars geworden in ziekenhuizen in Chiriqui, maar het ministerie van Volksgezondheid zei dat het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de levering voorraden had in zijn magazijn in de provinciehoofdstad en in staat was de ziekenhuizen te bevoorraden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May