Protestleider Gentle: We gaan acties opschalen
20 Jul 2022, 01:33
foto
De ontevreden menigte had zich dinsdag verzameld bij De Nieuwe Haven... (Foto's: René Gompers)


De organisatie is dik tevreden over de opkomst van dag 2 van de protestactie. Vandaag wordt het groter, zegt Sergio Gentle. "We gaan opschalen!. Hij is een van de leiders van Organic, de organisatie die van plan is om te protesteren totdat hun eisen zijn ingewilligd; de regering moet besluiten nemen om wantoestanden aan te pakken. De organisatie zal "net als Chan" ook de buurten en wijken ingaan om steun te zoeken voor de acties. Vandaag wordt geprotesteerd bij het kabinet van de vicepresident.

Op de tweede protestdag, dinsdag, is wederom benadrukt dat het "nu of nooit" is om de leiding van het land duidelijk te maken dat de situatie onhoudbaar is en dat haar misstappen niet langer worden getolereerd. De Nationale Assemblee gaat niet vrij uit, ook daar worden grove fouten gemaakt. Zij zouden net als de ministers moeten opstappen, omdat ze maar niet in staat blijken te zijn verlichting te brengen voor het volk dat het zwaarst wordt belast. Het is volgens de organisatoren dan hoog tijd dat het beleid wordt aangepast.

Er is dinsdag geprotesteerd bij 'Nieuwe Haven' waarna er is gelopen naar De Nationale Assemblee. Leden van de oppositie en Edward Belfort van de ABOP zijn uit het parlementsgebouw gekomen om hun steun te betuigen. Terwijl het op prijs wordt gesteld dat  Melvin Bouva van de NDP de  'tori van de miljoenen fraude heeft gebost' was niet iedereen blij met hun komst. Zij stellen dat ook 'die volksvertegenwoordigers' debet zijn aan de toestand in het land. Organic blijft benadrukken dat het om een volksprotest gaat en niet een politieke. Politici krijgen geen podium.

Gentle: "Ik kan de Surinamers hier en in het buitenland garanderen dat wat ze gisteren (en eergister)  hebben gezien…vandaag wordt het 5 keer erger. We gaan opschalen. In stad en district. We gaan de regering aan het verstand brengen dat het zo niet verder kan." Hij geeft aan dat met de acties bereikt moet worden dat volgende generaties niet ook op straat moeten voor hetzelfde doel: een beter Suriname.

"Elke keer is er een knik, een kink in de geschiedenis van Suriname," merkt Gentle op. "Het zijn onze eigen mensen - niet de kolonisator - maar onze eigen mensen die ons verloochenen en in verlegenheid brengen. Dit kan niet! Ik doe dit omdat ik niet wil dat mijn kinderen en hun kinderen ook hier moeten komen staan. Het is ronduit belachelijk." Hij gaat verontwaardigd verder: "Het 17e rijkste land op aarde! Wat hebben we bereikt? Geen enkele duurzame ontwikkeling in Suriname. Maar elke regering heeft een masterplan en een batterij van deskundigen.”

Santokhi heeft een kans gekregen want "a bo set’ eng", haalt Gentle aan. "Want hij is gegaan door stad en district, binnenland, tek’ boto, tek’ vliegtuig, huis aan huis. Wij gaan dat ook doen. Het komend weekend gaan we ook in de ghetto’s. We gaan die mensen vragen als ze bereid zijn om nog 3 jaar te wachten. Overal waar deze regering is geweest om stemmen te winnen, gaan we de mensen vragen als ze hiervoor hebben gestemd."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May