Overleg LVV en waterschappen over IDB 1052-project
20 Jul 2022, 11:39
foto
Een drone shot van een rijstveld in Nickerie. (Beeld: LVV)


Er vindt overleg plaats tussen de directeur van Landbouw, Soedeshchand Jairam van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de verschillende waterschapsbesturen en personen die betrokken zijn bij het duurzaam landbouw-
productiviteitsproject (IDB 1052-project) dat in april is gestart. Het project wordt gefinancierd uit een lening van 30 miljoen US dollar door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Het gaat om motivatiegesprekken om het werk dat vanwege verschillende redenen door waterschappen is blijven liggen, weer op te pakken. Het is volgens Jairam een primaire vereiste binnen het IDB 1052 project dat er actieve waterschappen binnen de verschillende polders opereren. Hij moedigt de boeren om meer te participeren in hun waterschap. Er zullen in dit verband bewustwordingsmeetings worden gehouden.

Binnen het project vinden herstelwerkzaamheden plaats in de verschillende polders van Nickerie en zal de infrastructuur van verschillende waterschappen worden aangepakt. Ook zullen diverse milieustudies, studies die te maken hebben met genderparticipatie in de landbouw en een landbouwtelling worden gedaan.

Wanneer de infrastructuur binnen de verschillende polders is hersteld, zullen de waterschapsbesturen met hun leden verantwoordelijk zijn voor het verdere onderhoud en beheer van zo een waterschap. Hiervoor zal er voordat de herstelwerkzaamheden binnen het waterschap kunnen aanvangen een overeenkomst tussen de overheid en het waterschapsbestuur getekend moeten worden.

Haast alle waterschapsbesturen zijn demissionair. Jairam laat optekenen dat er vanuit LVV, middelen zijn opgebracht om deze waterschapsbestuursverkiezingen te kunnen organiseren, zodat het werk van start kan gaan. Binnen dit IDB 1052 project zijn 3 watermasters benoemd die nu als taak hebben de verschillende waterschapsbesturen te begeleiden in het traject naar de verkiezingen en verdere operationalisering. Er zijn nu middelen beschikbaar voor de vergoeding van de waterschapsbesturen en er kantoorgebouwen voor de waterschapsbesturen worden opgezet.

De waterschappen zijn bij wet bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport ondergebracht, maar gezien hun enorme belang voor de agrarische sector is het ministerie van LVV reeds geruime tijd bezig technische en financiële ondersteuning te bieden aan deze organen, meldt LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May